Alimentația potrivită pentru persoanele trecute de 50 de ani

Alimentația potrivită pentru persoanele trecute de 50 de ani este importantă pentru a menține o bună stare de sănătate și o calitate a vieții cât mai bună. În această perioadă, organismul se confruntă cu schimbări hormonale, pierderi de masă musculară, modificări ale proceselor metabolice și o reducere a capacității de absorbție a nutrienților. Din aceste motive, este necesar să se facă ajustări în dietă, pentru a compensa aceste schimbări. 

Un regim alimentar echilibrat pentru persoanele trecute de 50 de ani ar trebui să conțină alimente bogate în proteine și fibre, precum carne slabă, pește, fructe și legume, precum și cereale integrale și produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi. De asemenea, acestea ar trebui să limiteze consumul de alimente bogate în grăsimi și sare. Este, de asemenea, important să se mănânce mese regulate, la ore regulate, pentru a preveni foamea și pentru a obține suficiente calorii și nutrienți pentru a menține sănătatea. Consumul moderat de alcool și cafea este, de asemenea, recomandat. 

Sunteți trecut de vârsta de 50 de ani și vreți să adoptați un stil de viață sănătos și o alimentație potrivită? Iată 5 sfaturi care vă vor ajuta să vă adaptați alimentația: 

  1. Protejați-vă oasele - Pe măsură ce îmbătrânim, oasele noastre se slăbesc din cauza mobilității scăzute și a pierderii minerale. Creșterea aportului de vitamina D și calciu de trei ori pe zi este potrivită pentru a preveni osteoporoza sau pentru a preveni agravarea stării. Multe alimente, cum ar fi cerealele, pâinea și sucul, sunt îmbogățite cu ambele componente alimentare importante pentru a promova sănătatea oaselor. Fundația Națională pentru Osteoporoză recomandă, de asemenea, îmbunătățirea conținutului de calciu al rețetelor prin adăugarea de două până la patru linguri de lapte praf degresat. Fiecare lingură conține 50 mg de calciu, ceea ce vă poate ajuta să vă atingeți recomandarea zilnică totală.

2. Creșteți nivelul de energie - Când ajungeți la 50 de ani, este normal să observați o schimbare a nivelurilor zilnice de energie. Acest lucru este normal într-o anumită măsură, dar de vină poate fi și o deficiență de vitamina B12. Dacă veți fi testat ca fiind deficitar de B12, suplimentarea zilnică este cheia. Scăderea nivelului de energie poate duce la scăderea mobilității și a activității, ceea ce contribuie la osteoporoză, slăbirea inimii și modificări ale intestinului. Sursele alimentare de B12 includ ficatul de vită, macroul, sardinele, carnea rosie, iaurtul si cerealele fortificate.

  1. Renunțați sau reduceți, pe cât posibil, cantitatea de sare - Hipertensiunea arterială poate deveni o problemă în jurul vârstei de 50 de ani. Eliminarea sării de masă este un pas către o dietă sănătoasă pentru inimă. Încercați în schimb condimente precum pudra de usturoi, praful de ceapă, mărarul, boia de ardei, ardeiul, citricele și ierburile proaspete. Există multe alternative cu conținut scăzut de sodiu și fără sodiu cu care puteți găti, care adaugă multă aromă și puțină sare alimentelor. Fiți conștienți de conținutul de sodiu al sosurilor, condimentelor și alimentelor ambalate și preparate preferate. Cea mai ușoară modalitate de a monitoriza îndeaproape aportul de sodiu este să pregătiți mesele gătite acasă, folosind ingrediente proaspete.

4. Îmbunătățiți-vă imunitatea - Inflamația este implicată într-o serie de boli diferite, cum ar fi ateroscleroza, artrita reumatoidă, bolile de inimă, diabetul, boala Alzheimer și chiar cancerul. După cum știm cu toții, aceste afecțiuni sunt predominante la vârstnici, mai ales că sistemul nostru imunitar tinde să slăbească pe măsură ce îmbătrânim. Cercetările arată că cel puțin jumătate din farfurie ar trebui să fie compusă din legume și fructe la fiecare masă. Alegeți proteine animale sănătoase, cum ar fi peștele gras (somon) sau carnea de pasăre slabă (piept de pui dezosat, fără piele) și cerealele integrale ca sursă de carbohidrați și amidon pentru a completa mesele.

  1. Aveți grijă de aspectul pielii cu ajutorul vitaminelor C și E - Fiți proactiv și folosiți vitaminele E și C pentru a ajuta la menținerea unei pieli sănătoase. Semințele de floarea soarelui, migdalele și spanacul sunt surse excelente de vitamina E, iar ardeiul gras, legumele crucifere (broccoli, kale, conopida) și fructele de pădure conțin o cantitate mare de vitamina C. Hidratarea adecvată este crucială și pentru îmbunătățirea elasticității și rezistenței pielii. Pielea care este în formă bună nu va fi deteriorată la fel de ușor, iar rănile se vor vindeca mult mai repede. Acestea includ lovituri și zgârieturi zilnice în jurul casei, incizii de la intervenții chirurgicale și ulcere de presiune. 

Așadar, acum știți ce trebuie să conțină dieta dumneavoastră pentru a vă putea bucura de un stil de viață sănătos după vârsta de 50 de ani. Știați de alimentele recomandate și sfaturile de mai sus? 

Pentru orice întrebare referitoare la starea dumneavoastră de sănătate vă așteptăm cu drag în așezămintele Providența. Puteți lua legătura cu noi aici