Doamna Grigore Elena Alina, psiholog la policlinica Providența, ne oferă informații despre adolescentul stigmatizat.
Sigmatizarea adolescentului este o consecință a deținerii de către acesta a anumitor caracteristici percepute negativ de societate în ansamblu sau de către grupul social din care adolescentul face parte.
Dacă în Grecia Antică stigmatizarea apărea ca un semn pe corp care demasca o moralitate rea (Goffman,1985), psihologia contemporană pune accentul mai mult pe impactul pe care percepția negativă îl poate avea supra individului.
Stigmatizarea poate fi văzută ca reprezentând ,,semnul rușinii, dezaprobării, dizgrației și sentimentul de a fi respins de ceilalți"(Râșcanu, 2018). Este un fenomen relațional declanșat de stereotipuri negative și prejudecăți.
În cazul tinerilor stigmatizați apar anumite reacții tipice. Prima dintre acestea este internalizarea stigmatizării acompaniată de sentimentul rușinii. Impactul asupra imaginii de sine poate fi devastator, adolescentul ajungând să se culpabilizeze.
Multe dintre persoanele stigmatizate tind să ascundă atunci când acele trăsturi ar putea fi percepute negativ. Deși reușește să evite discriminarea, imposibilitatea de a se comporta în concordanță cu trăsăturile și preocupările reale adâncește disconfortul personal, și duce la întărirea complexului de inferioritate.
Mulți adolescenți au tendința să ascundă trăsătura pentru care sunt stigmatizați, atunci când nu există indicii fizice care să indice acea trăsătură. Însă chiar și atunci când trăsătura este vizibilă, adolescentul poate să nege că acest fapt îi generează sentimente negative.
Trebuie acordată o atenție deosebită celorlalte resurse ale sale, personale și familiale. Un obiectiv important în suportul adolescenților care se confruntă cu stigmatizarea este întărirea stimei de sine și activarea resurselor personale. Este imporatant de asemenea să stabilim dacă familia este disponibilă pentru a susține adolescentul și pentru a-i acorda suport.
Autovictimizarea poate fi o altă reacție a tânărului stigmatizat. Furia pe o societate nedreaptă și credința că el este o victimă duce la izolare socială, inadaptare socială și în consecință îi stopează evoluția.
Reacția cu efecte benefice pentru persoanele stigmatizate este căutarea unor persoane empatice, fie în rândul celor care suportă același tip de stigmatizare fie în rândul oamenilor așa-ziși normali.
În grupurile de adolescenți din România contemporană, tendințele de discriminare și stigmatizare sunt evidente. Presiunea spre uniformizare face ca stigmatizarea să fie și mai greu de suportat pentru cei ce dețin caracteristici percepute negativ de persoane de aceiași vârstă.
Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:
📧 programari.policlinica@providentamedical.ro
📱 0729 292 897
☎️ 0232 215 940
💬 WhatsApp 0729 292 897
Foto credit: pixabay