Cum se desfăşoară o mamografie? Care sunt cele mai importante investigaţii medicale necesare în prevenţia cancerului de sân? La aceste întrebări au oferit răspuns medicii specialişti ai Spitalului „Providența” în cadrul „Zilei Mamografiei”, eveniment desfăşurat joi, 05 octombrie 2017.
Prevenţia salvează vieţi
Doamna Anușca, în vârstă de 51 de ani, face parte din categoria persoanelor care pun sănătatea pe primul loc, chiar și atunci când nu ar exista semne ale unei afecțiuni care să ridice suspiciuni. Știind că una dintre cele mai frecvente afecțiuni în rândul femeilor este cancerul de sân, a ales să vină la Spitalul „Providența” în cadrul evenimentului „Ziua Mamografiei”. „Am vrut să aflu dacă prezint sau nu o astfel de afecțiune, dacă este nevoie de o supraveghere mai atentă. Recomand tuturor femeilor să realizeze această investigație, pentru că mamografia nu este foarte dureroasă și nici foarte complicată, iar echipa de aici este cu adevărat profesionistă. Eu, din fericire, nu sufăr de cancer de sân, dar am realizat cât este de important să fac această investigaţie pentru a înlătura orice temere.”, a declarat doamna Anușca.
Unele cauze necunoscute, investigația primordială
Conform statisticilor, în România sunt depistate aproape 9.000 de cazuri de cancer de sân anual, cele mai multe în stadii avansate, astfel că mortalitatea este extrem de mare. „Ce putem face cu certitudine este să insistăm pe depistarea în stadii precoce a acestei boli. Cauzele ei, ca la orice formă de cancer, constau majoritar în stres, fumat, factori genetici, dar acestea sunt doar câteva dintre cauze, cele mai cunoscute. Cu siguranță există și alți factori pe care nu am ajuns încă să îi descoperim și atunci încurajăm femeile să vină periodic la control, pentru o ecografie sau o mamografie”, a precizat conf. dr. Ștefan Leica, director medical al Spitalului „Providența”.
Mamografia recomandată și în scop de prevenție
Recomandată pacientelor cu vârste sub 35 de ani atunci când la ecografie se depistează o modificare cu suspiciune de malignitate și pacientelor cu vârste peste 40 de ani care prezintă simptome precum durere, noduli, scurgeri mamelonare, dar și celor fără simptome, în scopul depistării precoce a bolii, mamografia este metoda cea mai precisă pentru stabilirea unui diagnostic. „Mamografia digitală cu tomosinteză disponibilă acum la Spitalul „Providența” prezintă avantaje precum: rezoluția înaltă, posibilitatea de a modifica luminozitatea și contrastul imaginii, doza mică de iradiere, scăderea numărului de diagnostice fals pozitive cauzate de suprapunerea ţesutului glandular în cazul mamografiei analogice, precum și posibilitatea de a stabili diagnosticul chiar și în cazul leziunilor maligne foarte mici, care se pot ascunde în spatele țesutului glandular”, a explicat dr. Flavia Luca, medic specialist Radiologie și Imagistică medicală în cadrul Spitalului „Providența”.
Mamografia digitală cu tomosinteză, un atu al Spitalului „Providența”
Avantajele mamografiei digitale cu tomosinteză realizate cu Mamograful Selenia Dimensions 3D dar şi importanţa ecografiei mamare au fost prezentate pacientelor în cadrul „Zilei Mamografiei”, eveniment integrant al campaniei de prevenire precoce a cancerului de sân susţinută de Spitalul „Providenţa”. Tot în cadrul campaniei a fost inaugurat şi „Centrul de examinare și diagnosticare în patologia glandei mamare”. Alăturându-se instituțiilor din întreaga lume care luptă pentru conștientizarea incidenței crescute a acestei afecțiuni și depistarea ei încă de la început, pentru a fi tratată, Spitalul „Providența” a lansat pentru luna octombrie campania „Depistat la timp, îl putem învinge împreună!”. Pe parcursul lunii octombrie pacientele au o reducere de 20% la efectuarea ecografiei sau mamografiei, luna octombrie fiind dedicată la nivel mondial luptei pentru prevenirea cancerului de sân.