Vitamina D, o alegere pentru oase sănătoase, la Spitalul Providența

Începând cu luna martie, Spitalul „Providența” a adăugat în portofoliul laboratorului o nouă analiză: testarea nivelului vitaminei D. Extrem de importantă pentru sănătatea noastră, vitamina D în deficit poate duce la boli grave precum rahitism sau osteoporoză, unele studii asociind nivelul suboptim chiar și cu neoplazia (cancerul). Dr. Raluca Liliac, medic specialist Medicină de Laborator în cadrul Spitalului „Providența” ne oferă în interviul de mai jos mai multe detalii despre cum putem obține și păstra valori normale ale vitaminei D.

- Care este rolul vitaminei D în organismul nostru?

- Vitamina D este o grupă de vitamine liposolubile, cele două forme relevante fiziologic fiind vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (colecalciferol). Vitamina D are rol în reglarea absorbției din intestin și a reabsorbției în rinichi a Calciului și Fosforului.

În acest fel, favorizează mineralizarea oaselor, creșterea și remodelarea osoasă, previne tetania hipocalcemică, dar ia parte și la modularea funcției neuromusculare și reglarea sistemului imunitar. De altfel, vitamina D diminuează procesele inflamatorii și influențează activitatea unor gene reglatoare ale înmulțirii și diferențierii celulare.

- Care sunt principalele surse de vitamina D?

- Vitamina D se găsește în unele alimente, în special în peștele gras (hering, somon, ton), dar principala sursă de vitamina D rezultă din sintetizarea la nivelul dermului, prin expunerea regulată la soare fără a folosi creme de protecție UV (dar cu precauție pentru a evita arsurile cutanate). De asemenea, necesarul de vitamina D poate fi completat  și prin introducerea suplimentelor cu vitamina D.

- De ce avem uneori un deficit de vitamina D?

 - Cauzele deficitului de vitamina D sunt numeroase: lipsa expunerii la razele ultraviolete, frecventă în sezonul rece, în special la persoanele cu pielea închisă la culoare, obezitatea (adipocitele interfere cu eliberarea vitaminei D), afecțiunile digestive care împiedică absorbția (boala Crohn, boala celiacă, fibroza chistică).

Totodată, o dietă exclusiv vegetariană poate duce la un deficit de vitamina D, iar bebelușii care sunt alăptați de mame cu deficit de vitamina D au și ei un nivel suboptim. În rândul vârstnicilor întâlnim frecvent și o imposibilitate a rinichiului de a converti vitamina D în forma sa activă.

- Care sunt consecințele nivelului suboptim?

- Consecinţele deficitului de vitamina D sunt: rahitismul la copii (mineralizare osoasă deficitară cu fragilitate și deformări osoase), osteomalacia și osteoporoza la adulți (risc crescut de fracturi osoase), patologie renală (risc crescut de osteodistrofie renală la pacienții cu insuficiență renală cronică), patologie cardio-vasculară (hipertensiune arterială).

Nu în ultimul rând, nivelul suboptim crește incidența infecțiilor, ca urmare a interferenței asupra răspunsului sistemului imunitar, și întâlnim inclusiv o frecvență crescută a episoadelor de viroze respiratorii în sezonul rece.

Unele studii corelează chiar activitatea receptorilor celulari pentru vitamina D și polimorfismul acestora cu riscul crescut de neoplazii (cancer). Deficitul de vitamina D este asociat și cu diabetul de tip II, boala Alzheimer, depresia, astmul, boli autoimmune (scleroza multiplă).

- Căror persoane recomandați să facă analiza pentru evaluarea nivelului vitaminei D?

- Tuturor pacienților o recomandăm, copiilor pentru a evalua și aprecia statusul de vitamina D și riscul de apariție a rahitismului (în absență sau cu semne clinice minime), adulților și vârstnicilor cu osteoporoză sau fragilitate ososă crescută (fracturi osoase), dureri osoase, celor cu o valoare pentru Calciu și Fosfor seric scazută. Totodată, persoanelor care au urmat o terapie cu suplimente de vitamina D și acum vor să evalueze nivelul.

- Cum detectați valorile vitaminei D în laborator?

- Cel mai bun indicator al statusului global al vitaminei D din organism este testul de dozare a 25OH vitamina D (25 hidroxi vitamina D), acesta fiind principalul rezervor circulant de vitamina D. Mai mult de 95% din 25-OH vitamina D dozabilă în ser este reprezentată de 25-OH vitamina D3; 25-OH vitamina D2 creşte în ser la nivele măsurabile doar la pacienţii care iau suplimente cu  vitamina D2.

Testul utilizat în laboratorul nostru determină 25-hidroxi vitamina D totală din ser sau plasmă, fiind un test cantitativ (rezultat exprimat cu valoare numerică) automat.

Analiza se efectuează în cadrul compartimentului de Imunologie pe aparatul VIDAS, folosind tehnica ELFA(Enzyme Linked Fluorescent Assay). Principiul combină o metodă de analiză imunologica enzimatică de competiție cu o detecție finală în flourescență.   

Beneficiile sunt o precizie de măsurare foarte bună, echimolaritate reală (adica măsoară în mod egal ambele forme de vitamina D: 25 OH D2 și 25OH D3), corelație excelentă cu metoda de referință LC-MS. Un plus al laboratorului nostru este acela că rezultatul se eliberează în aceeași zi a recoltării. Astfel, pacientul primește prompt buletinul de analiză.

***

Dacă doriți să beneficieți de promoţia Spitalului „Providența” de testare a nivelului vitaminei D la prețul de doar 55 de lei, cel mai mic din Iași, aveți posibilitatea de a opta între două puncte de recoltare:

  • Policlinica „Providenţa” - situată pe b-dul Ştefan cel Mare, nr. 10, pe esplanada de la Cub, lângă Mitropolie. Program recoltare: Luni-Vineri: 07:00 - 09:30.
  • Ambulatoriul de specialitate al Spitalului „Providenţa”, situat pe Şoseaua Nicolina, nr. 115 (lângă Centrul de Conferinţe). Program recoltare: Luni-Vineri: 07:00 - 10:30.

Pentru infomații cu privire la condițiile de recoltare vă rugăm să ne contactați: Spitalul „Providența” - 0232 241 271 sau 0730 230 030.