Preț de câteva clipe, medicii și asistentele Spitalului Providența au înlocuit halatul alb cu ii țesute cu măiestrie, pentru a vesti, în mod tradițional, nașterea Mântuitorului. Împreună cu un grup de colindători din Vorona, Botoșani, au pus cuvintele pe acorduri de chitară și au dăruit din bucuria lor pacienților aflați în spital, în prag de sărbători.
De la mic la mare, zâmbitori și plini de voie bună, chipurile a peste 30 de copii s-au adunat pe holul Spitalului Providența, oferind colindele lor în dar persoanelor internate. Fără partituri și versuri, doar cu inimile deschise, tinerii au fost primii vestitori ai nașterii Domnului în unitatea medicală, după ce s-au pregătit timp de o lună pentru ca glasurile lor să fie în armonie.
”Am venit, române, azi la geamul tău să îți cântăm de bine, să fii bun mereu, fiindcă așa-i colindul, obicei străbun, fiindcă așa e datul la noi, la români” - ”Pe la case luminate”, versuri de Maria Ghiorghiu
Cu vârste între 7 și 17 ani, tinerii din Vorona Mare reprezintă a treia generație de colindători, ei fiind cei care au reușit să aducă unitate în parohie prin activitățile frumoase pe care le-au ales și pe care acum au dorit să le împărtășească, deschizând ușa Spitalului Providența. ”O colindă nu este un cântec, nu este un spectacol, nu este un concert. O colindă este o călătorie, este un drum pe care oamenii îl parcurg foarte departe, în locul în care nu le convine niciodată: în ei înșiși. De aceea, noi astăzi vom încerca să vă luăm puțin de aici și să vă ducem în inimioara dumneavoastră să vedeți cât e de frumoasă și cum acolo Dumnezeu ne așteaptă în fiecare zi” - cu aceste cuvinte a deschis pr. Olivian Sandu, preot paroh în comuna Vorona, județul Botoșani, momentul colindelor.
”Mai e vreme de colinde, se mai poate, se mai poate, dacă sufletul rămâne cel mai mare dintre toate” - ”Colindul colindelor” - versuri de Adrian Păunescu
Au dedicat cântările bunicilor și străbunicilor, celor care așteaptă ca în Ajun să se strângă în jurul sobei cât mai mulți din cei dragi. ”Crăciunul este sărbătoarea originilor, a rădăcinilor, ei se unesc și se ating de rădăcinile care vor deveni și ei mai târzior un pic”, a precizat pr. Olivian Sandu. Au fost purtători de lumină și au reușit să transmită celor care i-au ascultat din prea plinul lor sufletesc. ”În aceste momente chiar am simțit așa o emoție puternică și sunt sigur că Domnul Iisus a coborât din icoană și a venit aici între noi”, a declarat ing. Marinel Talpeș, director al Spitalului Providența.
”Sus mai sus v-am înălțat, ce-am știut noi v-am cântat, să rămâneți sănătoși, sănătoși și bucuroși” - Colindița
După copiii din Botoșani, au urmat angajații Spitalului Providența, medici, asistenți, personal auxiliar, să îi încânte pe pacienți și să le ofere mai mult decât un tratament, o mângâiere. ”Nici nu ne mirăm că niște suflete dragi și frumoase, ca ale dumneavoastră, ne îngrijesc cu atâta dragoste, cu atâta pasiune, că se apleacă asupra fiecăruia din noi, indiferent de vârstă, de pregătire. Sunteți adevărați îngeri și oameni minunați” - a mărturisit o pacientă. Toți cei care au vestit nașterea Domnului au primit în dar colaci și fructe, iar echipa Spitalului Providența a mers mai departe, colindu-l pe Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. (Nicoleta BUNDUC)