Osteoporoza, numită şi „boala tăcută” deoarece în stadiul incipient nu doare, este una dintre afecțiunile cu răspândire largă situată în top 10 la nivel mondial. Caracterizată prin pierderea masei osoase și deteriorarea țesutului osos, boala afectează mai ales șoldurile şi coloana vertebrală.
Dr. Ana Maria Ignat, în calitate de Medic primar Reumatologie, specialist Reabilitare Medicală și Șef al Secție de Reabilitare Medicală din cadrul Spitalului „Providența”, ne oferă în interviul de mai jos mai multe detalii despre Pachetul Osteoporoză + DXA. Ca pachet de servicii medicale integrate, acesta a fost conceput ca să contribuie la prevenţia bolii şi la educaţia pacienţilor în vederea menţinerii unui echilibru, inclusiv la o vârstă înaintată.
- Cărei categorii de pacienți este recomandat pachetul pentru osteoporoză?
- Pachetul se adresează persoanelor (atât bărbaţilor cât şi femeilor) care doresc să cunoască nivelul densităţii minerale osoase şi a riscului de fractură conform ISCD (International Society of Clinical Densitometry). Aceste evaluări se vor face prin intermediul testului DXA care presupune o doză mică de iradiere și este o procedură nedureroasă şi neinvazivă.
Spre deosebire de radiografie, ne permite să diagnosticăm osteoporoza din timp, evitând complicații precum fracturarea osoasă și chiar infirmitatea. Astfel de complicaţii determină consecinţe grave, afectând stilul de viaţă cu implicaţii de ordin material, emoţional şi psihologic.
Există anumite categorii de persoane care sunt mult mai supuse riscului de a dezvolta această boală, printre care amintim:
- Femei cu vârste peste 65 de ani;
- Femei cu vârste sub 65 de ani în post/perimenopauză, cu factori de risc pentru masa osoasă scăzută;
- Bărbați cu vârste peste 70 de ani;
- Bărbați cu vârste sub 70 de ani, cu factori de risc pentru masa osoasă scăzută;
- Adulți cu fracturi de fragilitate;
- Adulți cu afecțiuni sau care iau medicamente asociate cu masa osoasă joasă sau cu pierdere de os;
- Adulți care urmează tratamente farmacologice, pentru urmărirea tratamentului.
- Care sunt avantajele accesării acestui pachet?
- Pachetul este avantajos pentru că permite o evaluare globală, incluzând atât determinările biochimice (analize de laborator pentru bilanțul fosfocalcic şi a vitaminei D), cât și determinarea densității minerale osoase. În general, se recomandă evaluarea densității osoase la nivelul coloanei lombare și la nivelul șoldului. După efectuarea investigațiilor pacientul revine în consultația cu medicul specialist pentru interpretarea rezultatelor și pentru indicațiile terapeutice de urmat.
- Care este parcursul pacientului, odată achiziționat pachetul?
- Primul pas este îndrumarea oferită de consultantul medical, urmând programarea investigaţiilor la triaj într-un timp cât mai scurt şi de comun acord cu pacientul. Apoi monitorizăm parcursul acestuia în spital în așa fel încât acesta să se simtă confortabil și în siguranță. Această monitorizare este asigurată fie de consilierul medical, fie de cadrele medicale care îi vor explica investigaţiile. Parcursul pacientului se finalizează în cadrul consultaţiei cu medicul specialist, cel care stabileşte conduita terapeutică.
- Ce ați recomanda pacienților ca reguli generale de prevenție ale acestei afecțiuni?
- Măsurile de prevenţie legate de un stil de viaţă sănătos trebuie iniţiate mult înainte de împlinirea vârstei de 50 de ani, iar după această vârstă sunt recomandate măsuri care au drept scop reducerea pierderii de masă osoasă, prin care amintim:
- Aport adecvat de calciu și vitamina D, aproximativ 1200 mg Ca/zi din alimente sau suplimente alimentare și 800 de u de vitamina D/zi;
- Exercițiu fizic, chiar ușor, mers pe jos, minimum 30 de minute pe zi, trei zile pe săptămână;
- Întreruperea fumatului;
- Prevenirea căderilor;
- Evitarea consumului de alcool.
***
Mai multe detalii despre Pachetul Osteoporoză + DXA puteți găsi accesând link-ul: http://www.providentamedical.ro/osteoporoza/pachet-osteoporoza-dxa
Persoanele interesate de accesarea pachetului sunt rugate să facă o programare prealabilă la numerele de telefon 0786 261 263, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.