Jocul de șah este o activitate ce aduce multiple beneficii în viața celor ce îi dedică timp. Abilități precum gândirea critică, atenția la detalii, rezolvarea de probleme, concentrarea atenției, gândirea strategică reprezintă atuuri la îndemâna pentru cei ce joacă șah. Transferul abilităților în viața de zi cu zi creează punți de dezvoltare personală pentru șahiști.
Spitalul „Providența” este partener în cadrul Festivalului de șah „Suflet de român”. Acest Festival este organizat în perioada 10-13 ianuarie 2019 de către Asociația Județeană de Șah Iași în parteneriat cu Asociația pentru Cultură și Sport „George Ogăraru” și Asociația „Om Bun” din Iași.
La Cupa „Codeless” adresată seniorilor sunt așteptați peste 70 de jucători din România și Republica Moldova printre care jucători de valoare, maeștri și candidați de maeștri. La Cupa „Asociației Județene de Șah” adresată juniorilor sub 12 ani se așteapta peste 80 de copii din toată țara, campioni naționali și copii de perspectivă în domeniul șahului.
Sâmbătă, 12 ianuarie, se va desfășura Cupa „Casa Lebadă” la care vor participa părinții și bunicii micilor șahiști.
„Festivalul are ca scop principal pregătirea șahiștilor pentru competițiile naționale și internaționale, precum și promovarea spiritului național românesc. Premiile acordate vor consta în cupe, drapele, stegulețe, tricouri pentru copii și bani pentru seniori. Totodată, vom organiza și un concurs sportiv pentru a stimula mișcarea fizică în rândul sahiștilor la care se vor acorda mingi cu autograful cunoscutului fotbalist „George Ogăraru”., ne-a declarat Apostol Alin, reprezentant al Asociației Județene de Șah din Iași.
Cercetările actuale confirmă beneficiile acestui sport al minții. Pe parcursul a doi ani de cercetare psihologică asupra beneficiilor practicării șahului, John Artise a descoperit că acest joc duce la dezvoltarea proceselor cognitive umane:
- Îmbunătățește memoria – jocul de șah este de așa natură încât aspectele vizuale ale jocului (configurarea pozițiilor, anticiparea mișcărilor, număratul etc.), au un impact puternic în zona creierului responsabilă cu memoria.
- Dezvoltă logică – mulți dintre jucătorii de șah intervievați au afirmat că în urma practicării acestui joc au constat că fac mai puține greșeli în luarea unor decizii.
- Observația și analiza - jucătorii de șah devin mult mai conștienți de detaliile și nuanțele fiecărei poziții. Atât conștientizarea, cât și analiza exersate în timpul jocului, devin transferabile și în situațiile întâlnite în viața de zi cu zi.
Vă așteptăm cu drag!
Sursa: Ziarul de Iași, http://www.scoalasah.ro/