În fiecare lună aproximativ 2.000 de oameni aleg să fie tratați la Spitalul „Providența”. Și în fiecare zi aproape 140 de persoane lucrează pentru binele lor. Domnul inginer Marinel Talpeș, director al Spitalului „Providența”, a detaliat în cadrul interviului de mai jos ce înseamnă această unitate medicală creștină, locul în care pacienții își doresc să revină, uitând că au venit să se facă sănătoși.
- Cum arată Spitalul „Providența” după 9 ani de funcţionare?
- Marinel Talpeș: Gândul minunat a fost al Preafericitului Patriarh care a înființat aici un „Centru de Diagnostic și Tratament”, în anul 2000. Acest centru, sub îndrumarea Părintelui Mitropolit Teofan, a devenit Spitalul „Providența”, pe 20 februarie 2008, când a primit avizul de funcţionare din partea Ministerului Sănătăţii. Un spital care a evoluat, de la 45 de paturi ajungând la 102 paturi, cu diverse specialități, un ambulator foarte generos, un laborator propriu cu două puncte de lucru, un proiect cu o adevărată împlinire pentru partea medicală a Bisericii.
- Este un spital aparte, fiind al Mitropoliei?
- Faptul că aparținem de Biserică ne obligă foarte mult. Noi, ca orice spital acreditat respectăm toate cerințele și normele în vigoare, privind acordarea unui serviciu medical, dar apartenența la Biserică ne obligă la câteva măsuri interne: o atenție sporită privind îngrijirea și terapia nu numai a trupului, ci și a sufletului. Așa încât cadrele noastre medicale au și acest gând, de a oferi un serviciu medical cu tot sufletul și cu gândul că Dumnezeu este acolo, în lucrarea vindecării.
- Cum se văd roadele acestei lucrări, ce vă spun pacienții?
- Roadele sunt minunate! Pacienții au un chestionar de satisfacție pe care îl completează și ne adresează cuvinte de mulțumire pentru misiunea noastră de aici și pentru efortul depus. De asemenea, sunt și feedback-uri pe care le primesc personal, pacienţii vin adesea la biroul meu și îmi mulțumesc, deși nu ne-am văzut niciodată. Transmit aceste mesaje cadrelor medicale căci eforul este al tuturor, iar pacienţii îşi doresc să rămână mai mult și promit că vor reveni, deși noi nu ne dorim asta. Ne dorim să își încheie episodul medical și să fie cât mai aproape de vindecare, prin educaţia pentru sănătate pe care noi ne-o propunem.
- Care sunt provocările?
- Provocările sunt diverse, pornind de la necesitatea de a investi permanent în aparatură de înaltă performanță, și până la necesitatea de a investi în oameni. Și spun că e o provocare pentru că trebuie să le ții într-un echilibru pe toate, iar resursele sunt limitate. Procuparea noastră este pentru a investi în aparatura medicală, dar, de asemenea, facem demersuri și pentru a investi în oameni. Avem un plan de perfecționare foarte ambițios în care toți angajații noștri parcurg o serie de cursuri.
- Aveți și activități în afara programului care vă consolidează, ca echipă?
- Ne preocupăm să devenim o familie, ne vedem și în timpul liber, facem diverse activități împreună cu diverse ocazii, 1 iunie, Crăciun, organizăm și pelerinaje. Toate aceste întâlniri în afara spitalului ne asigură o relaționare corectă în timpul programului de lucru și nu numai.
- S-a schimbat perspectiva în cadrul echipei, de când ați realizat aceste activități?
- Sigur, ne cunoaștem mai bine și reușim să depășim obstacolele inerente ale unei activități profesionale prin aceste relații mai puternice pe care le creăm în timpul liber.
- Ce înseamnă pentru dumneavoastră acest rol de manager?
- Este o binecuvântare pentru mine să fiu aici, chiar trăiesc acest rol, această misiune, și mă bucur că Domnul m-a adus aici. Este o responsabilitate mare și o onoare să fiu managerul Spitalului „Providența”.
- Ce ați învățat?
- Am patru ani de când sunt aici și am învățat foarte mult. În primul rând că trebuie să mă bucur și să fiu recunoscător, sunt lucruri noi care mi-au schimbat total direcția sufletească.
- Cum vedeți acest proiect în viitor?
- Este un proiect care se va dezvolta foarte mult. În primul rând, adresabilitatea pacienților ne obligă să construim în următorii ani încă o clădire care să însemne un număr mai mare de paturi și o resursă suplimentară pentru pacienții care ne solicită. Acum se fac programări cu câteva luni în avans şi acest lucru creează un oarecare disconfort pentru mulți pacienți care ar dori să vină la noi.
De aceea, ne-am impus un plan de dezvoltare pe cinci ani care implică o nouă clădire cu încă 100 de paturi și cu dezvoltarea actualelor specialități pe care le avem. Am dezvoltat Gastroenterologia, acum urmează să punem în funcțiune un mamograf digital, încercăm să venim tot mai mult în întâmpinarea pacienților care ni se adresează.
- Acest lucru presupune să faceți angajări, mai găsiți medici, dat fiind acest exod?
- Este un lucru sensibil, într-adevăr, dar noi avem nădejde că oamenii care înțeleg acest proiect se alătură cu drag echipei și rămân pe termen lung. De exemplu, noi în ultimii doi ani am angajat peste 70 de cadre medicale şi au plecat doar două persoane din motive de pensionare. Apreciază ce primesc pentru că găsesc la acest loc de muncă mult mai mult decât o recompensă financiară: au parte de siguranță, un mediu de lucru liniștit, o demnitate și un respect al colegilor, ceea ce este foarte important la un loc de muncă.
- Dacă ar fi să definiți Providența într-un cuvânt?
- Aș lua din valorile noastre și aș spune credință.
Spitalul „Providenţa“ are o capacitate de 102 paturi în secţiile de Oftalmologie, Gastroenterologie, Recuperare Medicală, Medicină Internă, Chirurgie şi Cardiologie. Spitalul dispune de 2 săli de operaţie, o unitate de Terapie Intensivă, laborator de analize medicale şi compartiment de Radiologie şi Imagistică. De asemenea, pacienţii internaţi în saloanele şi rezervele unităţii medicale beneficiază de dotări ultramoderne la standarde europene. Valorile în care credem şi care ne ghidează în activitatea noastră sunt: competenţă, solidaritate, dedicare, integritate şi credinţă.