Spitalul „Providenţa” a organizat în săptămâna 26-30 martie o serie de întâlniri tematice cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paşte. Intitulate „Serile Spitalului Providenţa”, evenimentele sunt destinate pacienţilor internaţi din dorinţa de a le oferi o viziune integrată asupra actului vindecării.
Săptămâna a debutat luni cu o seară de vizionare de film moderată de părintele capelan Cătălin Puiu. În luna dedicată vieţii, filmul a avut ca temă principală dreptul la viaţă al fiecărui copil, încă nenăscut. Discuţiile iniţiate de pacienţi au scos la iveală principiile de viaţă ale pacienţilor într-un cadru deschis comunicării şi împărtăşirii de idei.
În seara de marţi, începând cu ora 18:30 Mirela Zetu, psihologul Spitalului „Providenţa” alături de preotul capelan Cătălin Puiu au moderat întâlnirea cu tema „Bucuria- sensul vieţii noastre". Tema bucuriei a fost abordată din două perspective, cea psihologică şi cea duhovnicească, pacienţii primind provocarea de a se gândi la întrebări precum „Cine e responsabil de bucuria noastră?”, „În ce constă bucuria noastră?” , „De ce unii oameni sunt mai bucuroşi decât alţii?” sau „De ce am nevoie pentru a mă bucura de viaţa mea în prezent?", „Cum să fac să mă împac cu trecutul pentru a mă bucura de prezent?".
„Modul în care noi interpretăm evenimentele ne influeţează viaţa, nu evenimentele în sine. De aceea unii oameni sunt mai bucuroşi decât alţii. Pentru a te bucura de prezent, trebuie să fii împăcat cu trecutul, iertarea fiind o componentă cheie în împăcarea cu trecutul”, a împărtăşit Mirela Zetu, psiholog în cadrul Spitalului „Providenţa”.
„Mulţumirea conduce la bucurie. Să-i mulţumim lui Dumnezeu pentru cele pe care le-am făcut în ziua de azi, să-I predăm Lui toate şi să aşteptăm ca ceea ce ne dorim să ne dăruiască Domnul”, a fost una din concluziile transmise de părintele Cătălin Puiu. De asemenea, în cadrul întâlnirii a mai menţionat: „Bucuria este o consecinţă a iubirii. Iubirea este o pasiune, o preocupare, o atenţie pentru cineva, pentru o persoană şi nu pentru ceva care îmi aduce plăcere.”
Atelierul de încondeiat ouă a fost o ocazie de aducere în prezent a unor obiceiuri şi tradiţii practicate de străbunii noştri, dat fiind modul de încondeiere a ouălor: cu ceară naturală şi folosind chişiţa. Începând cu prezentarea tehnicii, selectarea motivelor preferate şi desenarea cu ceară a acestora, fiecare moment a fost trăit cu multă curiozitate şi bucurie de pacienţi. Deşi mulţi se aflau la prima experienţă de acest tip sau vârsta înaintată nu le-a permis mânuirea cu multă dibăcie a intrumentului de lucru, rezultatele obţinute la final le-au adus aminte de Sfintele Sărbători Pascale.
Evenimentele s-au încheiat în seara de joi, când Mihaela Brebu, nutriţionist în cadrul Spitalului a discutat cu pacienţii despre „Miracolul Postului”. La întâlnire pacienţii au aflat care sunt beneficiile postului pentru sănătatea organismului (scăderea mesei corporale, a glicemiei, a stresului oxidativ şi reducerea riscului cardiovascular) dar şi câteva rezultate relevante în urma unor studii de specialitate. Pe lângă beneficiile postului, moderatorul a adus în discuţie şi alimentele care pot fi folosite asemenea medicamentelor: „Dovezile adunată până acum de la cercetători din întreaga lume arată că aceeaşi alimentaţie care este bună pentru prevenirea cancerului este bună şi pentru prevenirea bolilor de inimă, ca şi a obezităţii, a diabetului, a cataractelor, a degenerescenţei maculare, a bolii Alzheimer, a disfuncţiei cognitive, a sclerozei mutiple, a osteoporozei şi a multor altor boli”, este o concluzie din „Studiul China” întreprins de T. Colin Campbell, Thomas Campbell II.
Pe tot parcursul săptămânii, pacienţii au intrat în dialog cu specialişti din cadrul Spitalului, au adresat întrebări şi au putut să îşi formeze o viziune globală asupra vindecării: perspectiva medicală, cea psihologică şi cea duhovnicească.