Sănătatea ochilor pe timp de vară

Generalităţi

Vremea este caldă, ştrandurile şi piscinele sunt deschise, iar copiii sunt în vacanţă. Acestea sunt doar câteva dintre semnele verii. Deşi vara este anotimpul distracţiei, asiguraţi-vă totuşi că luaţi în considerare câteva sfaturi simple pentru a vă păstra sănătatea ochilor pe parcursul sezonului.

Expunerea prelungită la soare fără protecţie adecvată a ochilor poate provoca afecţiuni oculare ce pot duce la diverse tulburări de vedere.

Ochii sunt ferestre prin care vedem lumea din jurul nostru şi, întocmai ca o fereastră, aceştia sunt expuşi la un baraj constant de praf, particule fine, poluare şi lumină.

Razele solare

Fie ca sunteţi pe plajă la mare, la piscină sau în parc cu familia, este important să ştiţi că nu doar pielea poate fi afectată. Ochii pot suferi arsuri ca şi pielea de aceea este important să le oferiţi protecţia necesară. 

Razele de soare se impart în trei categorii, respectiv raze ultraviolete de tip A, B şi C. Toate pot avea efect nociv asupra sănătăţii ochilor dumneavoastră.

Razele UVC sunt cele mai puternice raze UV şi ar putea fi cele mai dăunătoare pentru ochi. Din fericire, stratul de ozon blochează aproape toate razele UVC.

Razele UVB sunt filtrate partial de stratul de ozon, dar unele ajung pe pământ. Dacă sunt în cantităţi mici, încurajează producerea de melanină, determinând bronzarea pielii. Totuşi, razele UVB pot provoca arsuri, atât ale pielii, cât şi ale ochilor.

UVA au o putere mai mică decât UVB şi UVC. Totuşi, razele UVA sunt capabile să penetreze corneea şi să ajungă la cristalin şi retina. Expunerea excesivă la raze UVA a fost asociată cu dezvoltarea degenerescenţei maculare şi a cataractei, dar şi a pterigionului.

Sensibilitatea la razele UV variază de la o persoană la alta. Totuşi, oricine trebuie să fie atent la daunele pe termen lung, rezultat al supra-expunerii, care poate fi ireversibil.

Purtaţi ochelari de soare

Probabil stiaţi deja că razele UV nocive ale soarelui pot cauza cancer de piele, dar şi leziuni oculare permanente cum ar fi cataracta, degenerescenţa maculară şi apariţia de excrescenţe gălbui în zona ochilor. În plus, anumite medicamente, cum este tetraciclina poate creşte sensibilitatea la razele UV.

La fel cum folosiţi ecranul solar total, pentru protecţia pielii de soare, protejaţi şi ochii. Prin purtarea de ochelari de soare care blocheaza 100% razele UV, nu doar că vă veţi proteja ochii, dar vă veţi simţi şi mai confortabil.

Odihniţi-vă ochii

Dacă lucraţi în faţa unui calculator, blackberry sau ipad, luaţi din când în când o pauză pentru a-i menţine sănătoşi. Specialiştii încurajează pauzele de cinci minute la fiecare oră de lucru la calculator, pentru a se evita daunele persistente asupra ochilor, durerile de cap, disconfortul ocular şi mâncărimea ochilor.

Asiguraţi-vă că încăperea în care lucraţi este corect iluminată şi odihniti-vă privind obiecte îndepărtate pe fereastra, în mod regulat. De asemenea, mentineţi ecranul curat, ştergeţi amprentele şi încercaţi să reduceţi efectul de orbire prin montarea unor jaluzele reglabile la ferestre.

Înotul cu lentile de contact

Dacă înotaţi în bazine curate, iar apa este clorinata, puteţi să înotaţi cu lentile de contact. Apa clorinată distruge bacteriile. Oricum, este recomandat să se ţină ochii închişi sub apă dacă nu se poartă ochelari pentru înot, astfel încât expunerea lentilelor de contact la bacterii să fie pe cât se poate de redusă.

În apele non-clorinate, cum ar fi lacurile sau râurile, nu există nicio protecţie împotriva bacteriilor. Dacă lentilele de contact absorb bacterii şi veţi continua să le purtaţi şi în restul zilei, riscaţi să faceţi o infecţie serioasă la ochi.

Aruncaţi imediat lentilele de contact după ce înotaţi în astfel de ape (folosiţi-le pe cele de unică folosinţă). Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cazul saunei sau al apelor calde. Chiar dacă apa unui lac conţine clor, când se încălzeşte devine un teren propice de reproducere naturala a bacteriilor, iar riscul îmbolnăvirii ochilor este mai crescut decât în bazinele de înot.

Feriţi-vă de reflexiile luminii

Acestea nu sunt întâlnite doar în timpul iernii la ski, ci şi în apa de la piscina, mare sau nisipul colorat şi pot avea un impact important asupra ochilor. Lumina reflectată de apă amplifică lumina soarelui şi poate avea un efect dăunător. Luaţi măsuri suplimentare, acoperiţi-vă ochii, purtaţi pălării cu boruri largi şi ochelari de soare. Pe plajă încercaţi să evitaţi pătrunderea murdăriei şi prafului în ochi, pentru a preîntâmpina conjunctivita şi alergiile ochilor.

Asiguraţi-vă că nici copiii nu privesc direct spre soare, întrucât acest lucru poate determina cicatrici permanente ale retinei care se află în partea din spate a ochiului, cea responsabilă cu vederea.

Vedere tulbure sau ochi roşii după înot

Aceste manifestări sunt observate mai ales la copii, spre deosebire de adulţi, iar motivul este ca aceştia tind să deschida ochii sub apă mai mult decat adulţii. Apa din piscina este absorbită în cornee, aceasta se inflameaza puţin şi vederea devine tulbure. De obicei simptomele dispar după 30-60 de minute.

Ochii roşii după înot apar ca urmare a înotului într-un bazin care are prea mult clor. Important este să se ia în considerare momentul în care se produce roşeaţa. Dacă aceasta este observată spre sfârşitul şedinţei de înot sau imediat dupa aceasta, este cert că iritaţia ochilor este produsă de clor. Roşeaţa dispare, de obicei, de la sine, dar puteţi utiliza şi picături cu rol lubrifiant pentru a grăbi vindecarea acesteia. 

Dacă roşeaţa persistă şi a doua zi după înot, ar putea fi implicată o infecţie şi ar trebui să consultaţi medicul.

Hrană pentru ochi

Acţiune benefică asupra ochilor au: cartofii dulci, morcovii, varza, cireşele, caisele, somonul sălbatic, migdalele, seminţele de dovleac şi nautul. Toate acestea sunt bogate în nutrienţi cum ar fi betacarotenul, zinc, vitamina E, acizi graşi esenţiali.

Nociv pentru ochi este zahărul. Atunci când este prezent un exces de zahăr sau glucoză în organism, printre primele locuri în care acesta se va depozita sunt ochii, crescând riscul apariţiei cataractei şi chiar al orbirii.

Sursa articol. 

 

Etichete