Osteoporoza, maladia silenţioasă ce cauzează tot mai multe fracturi

“Osteoporoza este definită ca o boală a scheletului, rezistenţa osului este compromisă, iar acest lucru creşte riscul de fractură. Din punct de vedere etimologic termenul de osteoporoză înseamnă "os poros".

Boala afectează o treime din femeile între 60 şi 70 de ani şi peste două treimi din cele de peste 80 de ani, însă este întâlnită şi la bărbaţi, mai ales în rândul celor cu vârste de peste 70 de ani.

Factorii de risc pentru osteoporoză

Printre factorii de risc pentru osteoporoză şi fracturile osteoporotice se numără: 

  • factorii genetici şi constituţionali
  • rasa caucaziană
  • greutatea corporală redusă
  • antecedentele familiale de fracturi
  • consumul de medicamente (anticoagulante, glucocorticoizi, exces de hormoni tiroidieni, anticonvulsivante)
  • afecţiunile cronice precum malabsorbţia gastrointestinală, hipertiroidism, hiperparatiroidism primar, insuficienţă renală, poliartrită reumatoidă, spondilită anchilozantă, lupusul eritematos sistemic
  • factorii nutriţionali (precum fumatul, aport scăzut de calciu, deficienţă de vitamina D, consum excesiv de alcool)
  • lipsa activităţii fizice

 

Cum se depistează osteoporoza?

Evaluarea osteoporozei se face la ora actuală prin osteodensitometrie sau DXA, find destinată în principal măsurătorilor de la nivelul coloanei vertebrale şi femurului proximal. 

Evaluarea de la nivel vertebral este mai potrivită femeilor aflate la menopauză, întrucat pierd masa osoasă predominant la acest nivel. După vârsta de 70 de ani este mai bine să evaluam densitatea osoasă la nivelul femurului proximal întrucât apar modificări de spondilartroză la nivel vertebral. Antebraţul se evaluează în situaţii mai rare.

Ultrasonometria osoasă  realizează o evaluare cantitativa a unor parametri osoşi. Ea se efectuează la nivelul calcaneului, fiind un sediu accesibil, dar având în acelaşi timp o activitate metabolică intensă, asemănătoare sediului vertebral. Este important de precizat faptul că poate reflecta parţial densitatea osoasă la nivelul sediilor afectate cel mai des de fracturi.

Tomografia computerizata vertebrală reprezintă o metodă modernă pentru explorarea osteoporozei.

Riscul de osteoporoza poate fi evaluat în prezent prin testul FRAX care are la bază studii epidemiologice efectuate în diferite ţări. FRAX  este limitat doar la intervalul de vârstă 40-90 de ani.

 

În România 1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi suferă o fractură din cauza osteoporozei

Fracturile vertebrale reprezintă cel mai comun tip de fractură şi sunt un factor de predicţie pentru o altă fractură atât la acelaşi nivel, cât şi în alt sediu. Consecinţele fracturilor vertebrale cauzate de osteoporoză pot fi multiple, de la dureri severe până la modificarea conformaţiei (cifoză, proeminenţa abdomenului), scăderea funcţiei pulmonare, scăderea calităţii vieţii şi creşterea mortalităţii.

Fracturile de şold sunt produse în majoritatea cazurilor prin cădere şi determină o creştere a mortalităţii cu 24-30%. În cazul a 50% din supravieţuitorii unei fracturi de şold sunt în incapacitate funcţională permanentă, iar 20% vor necesita îngrijire la domiciliu pe termen lung.

Fracturile de antebraţ sunt pe locul 3 în ceea ce priveşte incidenţa, dar chiar şi după 6 luni de tratament există un deficit funcţional la aproximativ 20% din pacienţi.

 

Cum se tratează osteoporoza şi cum se reduc riscurile de fracturi?

Tratamentul medicamentos se prescrie de către medicul specialist în urma evaluării tuturor parametrilor şi factorilor de risc şi se reevaluează obligatoriu anual.

Scopul tratamentului constă în reducerea riscului de fracturi de fragilitate, stabilizarea sau creşterea masei osoase şi reducerea durerii. De aceea, este important să instruim pacienţii să se adreseze pentru evaluări periodice medicului specialist. 

 

Cum poate fi prevenită osteoporoza?

În profilaxia osteoporozei se ţine cont de alimentaţie care presupune un aport corect de vitamina D şi calciu, o alimentaţie echilibrată cu un aport caloric potrivit, interzicerea fumatului, dar şi de o activitate fizică aerobică moderată sau exerciţii izometrice realizate săptămânal.”

Dr. Irina Caţarschi, medic specialist Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie în cadrul Spitalului Providența.

 

Cu ocazia Zilei Mondiale a Osteoporozei marcată anual în data de 20 octombrie, Spitalul Providenţa oferă timp de o săptămână posibilitatea efectuării osteodensitometriei cu ultrasunete în mod gratuit. 

Aşadar, în săptămâna precedentă Zilei Mondiale a Osteoporozei, în perioda 13 – 17 octombrie 2014, femeile cu vârste de peste 55 de ani sau aflate la menopauză, dar şi bărbaţii cu vârste de peste 70 de ani pot beneficia de testarea gratuită în baza programării.

Osteodensitometria cu ultrasunete realizată la nivelul călcâiului durează doar un minut şi arată instant dacă persoana suferă sau nu de osteoporoză sau dacă se află într-o fază premergătoare dezvoltării afecţiunii. 

Pentru informaţii şi programări pacienţii sunt rugaţi să sune la numerele de telefon 0232-241.271 şi 0730.230.030 sau să se prezinte la sediul unităţii medicale: Şoseaua Nicolina nr. 115, CUG.