Ziua Mondială a Donatorului de sânge este celebrată anual în data de 14 iunie

Hotărârea a fost adoptată la cea de-a 58-a reuniune a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge.

Ziua Mondială a Donatorului de sânge a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2004 în Johannesburg, Africa de Sud.

„Donează sânge, salvează o viaţă!”

Biserica Ortodoxă Română susține donarea de sânge prin Campania „Donează sânge, salvează o viaţă!”. Proiectul se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitul Părinte Patriarh Daniel şi prin implicarea mai multor voluntari.  Din 2013 până în prezent au fost donaţi peste 16.000 litri de sânge în cadrul acestei campanii, acest lucru fiind posibil datorită celor peste 30.000 donatori.

2% din români donează

Numărul donatorilor din România nu depăşeşte 2% din populaţie, faţă de media europeană de 10 la sută. Prin urmare, cantitatea recoltată zilnic în ţară este cu mult sub necesarul unităţilor sanitare. Cele mai mari cantităţi de sânge sunt folosite la transplantul de ficat, de cord, rinichi, medular şi în oncologie.

Transfuziile de sânge și produse din sânge ajută la salvarea a milioane de vieți în fiecare an. Aceste operațiuni medicale pot ajuta pacienții care suferă de afecțiuni ce pun viața în pericol și susțin procedurile medicale și chirurgicale complexe.

În România sunt 44 centre de transfuzie sanguină, dintre care 3 în Bucureşti. Cei care donează, pe lângă faptul că dau o şansă la viaţă celor aflați în stare critică, beneficiază de câteva avantaje: o zi liberă de la serviciu, 7 tichete valorice pe baza cărora îşi pot cumpăra alimente, decontarea cheltuielilor de transport şi analize medicale gratuite.

Motive pentru care ar fi bine să donezi

  • Cineva are nevoie de sânge o dată la 3 secunde. În medie, este nevoie de 500.000 de unități anual, în România.  Nu există substitut pentru sângele uman.
  • 60% din populație va avea nevoie de sânge la un moment dat al vieții, cu toate că doar 2% din populație donează sânge.
  • Dezastre ca accidentele de mașină, incendiile sau alte traume de acest gen se întâmplă, din nefericire, în fiecare zi, iar victimele acestor dezastre au nevoie de sânge, și de puțin ori se întâmplă să aibă nevoie doar de o unitate de sânge.
  • Donarea de sânge este o procedură sigură și benefică pentru sănătate. Studii recente au demonstrat că donarea de sânge reduce cu 30% riscurile apariției bolilor cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale, iar donatorii de sânge trăiesc mai mult decât media populației.
  • Donatorii de sânge sunt adevărați eroi! De altfel, sângele donat de tine va fi descompus în mai multe componente și vei putea să ajuti până la 3 vieți omenești!
  • 420 – 450 ml de sânge reprezintă o cantitate mică de sânge, pe care o poți înlocui cu usurință, cu precizarea că poți să donezi sânge o dată la 3 luni. Majoritatea oamenilor au suficient sânge pe care îl pot dona. În schimb, nu este suficient pentru a ajuta pe toată lumea.

Surse:

  • Basilica.ro
  • Centrul de Transfuzii Iași
  • Synevo.ro
Etichete