Spitalul Providența lansează în premieră în sistemul medical privat din zona Iașului o investigație care va ajuta la diagnosticarea precoce a cancerului mamar. Pacientele pot opta pentru puncția mamară sub ghidaj ecografic atunci când medicul specialist identifică o leziune suspectă în cadrul examenului de imagistică medicală (ecografia mamară, mamografia sau RMN-ul de sân). Puncția mamară este realizată de echipa medicală coordonată de dr. Raluca Pleșca, medic primar radiologie şi imagistică medicală, compentenţe în senologie, CT, IRM.
Ce este puncția mamară?
Puncția este o procedură minim invazivă, recomandată atunci când la examenul clinic sau la una dintre investigațiile imagistice (ecografie, mamografie sau RMN-ul de sân) se identifică o leziune a sânului cu mare probabilitate de a fi cancer. În cadrul procedurii are loc recoltarea unui fragment de țesut pentru analiza histopatologică a leziunii mamare, în urma căreia medicul va afla diagnosticul de certitudine (formațiune benignă/malignă) al zonei modificate și va putea recomanda conduita terapeutică specifică.
Cum se realizează această investigație?
Această procedură se realizează cu ac de puncție special, cu disconfort minim deoarece se efectuează sub anestezie locală. Sub ghidaj ecografic se recoltează un fragment mic cu respectarea regulilor de asepsie și antisepsie. Ulterior, proba recoltată este trimisă pentru a fi examinată histopatologic. Procedura durează 15-30 de minute și este urmată de o compresie manuală cu gheață pe zona puncționată, sub supravegherea directă a echipei medicale.
Care sunt avantajele?
- Puncția mamară se realizează sub ghidaj ecografic, fiind o metodă non-iradiantă, bazată pe ultrasunete;
- Este o metodă minim invazivă;
- Pacienta este așezată într-o poziție confortabilă, respectiv în decubit dorsal, fără ca sânul să fie comprimat;
- Pacienta evită anestezia generală;
- Procedura durează 10-30 minute;
- Intervenția nu necesită spitalizare, perioada de urmărire este de câteva ore. După efectuarea intervenției, în cazul leziunilor situate la nivelul părților moi, pacienta poate desfășura activități normale, cu evitarea eforturilor fizice excesive;
- Sensibilitate și specificitate crescute în stabilirea diagnosticului în cazul leziunilor cu aspect ecografic incert.
Pregătirea pacientei:
Pacientele care se adresează Spitalului Providența vor parcurge următoarele etape:
- Consult inițial;
- Consiliere și recomandarea unui pachet de investigații medicale preintervenție: hemoleucogramă, teste hemostază (timp de sângerare, timp de coagulare, INR), Ag HBs, Anti HCV.
Cine poate recomanda această investigație?
Poate fi recomandată de medicul chirurg, de inagistică medicală sau oncolog.
Echipa medicală integrativă pentru un diagnosticul și tratamentul complet al patologiei sânului:
- Dr. Raluca Pleșca – Medic primar radiologie şi imagistică medicală, compentenţe în senologie, CT, IRM;
- Dr. Cristian Ene Roată – medic primar Chirurgie Generală, specialist Chirurgie Vasculară;
- Dr. Simona Nicolescu – medic specialist Anestezie și Terapie Intensivă, specialist Chirurgie Generală.
Suport psihologic
- Mirela Zetu – psiholog și psihoterapeut clinician
Pentru informaţii şi programări, pacientele sunt rugate să sune la numerele de telefon 0232/241.271 şi 0730.230.030 sau să prezinte la sediul din Şoseaua Nicolina nr. 115, capăt CUG.