Cum ne protejăm de gripă?

Gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale respiratorii. 

Astfel, exista o serie de virusuri care circula in aceeasi perioada a anului si care dau simptomatologie asemanatoare gripei ,dar se deosebesc de aceasta prin evolutia mai usoara.

Gripa se transmite usor de la om la om, datorita conditiilor favorizante cum ar fi : aglomerarile urbane, colectivitatile de copii si adolescenti. Gripa este o boală acută infecţioasă, foarte contagioasă, produsă de virusul gripal.  Se manifectă prin simptome respiratorii şi fenomene toxice generale, putând evolua uneori spre forme grave. 

Sezonul rece favorizează îmbolnăvirile şi epidemiile de gripă (iarna, începutul primăverii), dar boala poate să apară şi în alte anotimpuri.

Cum se transmite gripa?

 • Direct   prin tuse sau strănut;
 • Indirect   prin obiecte proaspăt contaminate (batistă, prosop, veselă).

Cum se manifesta gripa?

 Boala debuteaza brusc, la 1 – 2 zile de la contactul cu omul bolnav. 

Simptome:

 • Febră 39 – 40 grade Celsius; 
 • Frisoane; 
 • Cefalee (dureri de cap); 
 • Dureri musculare; 
 • Astenie fizică (slăbiciune);
 • Congestionarea faringelui (roşu în gât);
 • Răguşală până la afonie (pierderea vocii); 
 • Tuse frecventă, uscată, obositoare; 
 • Inapetenţă (lipsa poftei de mâncare);
 • Greţuri. Vărsături; 

Cum tratam gripa?

  Formele comune se tratează simptomatic, la domiciliu, cu repaus la pat, antitermice (paracetamol), antitusive. Nu se administreaza acid acetil salicilic (aspirina), aceasta poate favoriza apariţia sindromului Reye.  

Cum prevenim aparitia gripei?

 1. Evitarea aglomerarilor umane;
 2. Evitarea, pe cat posibil, a contactului cu persoanele bolnave;
 3. Spalarea mainilor tot timpul, mai ales dupa suflarea nasului si venirea in contact cu persoane bolnave;
 4. Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius);
 5. Bolnavul va folosi batiste igienice în caz de tuse sau strănut;
 6. Aerisirea incaperilor sau a birourilor cu mentinerea unei temperaturi de 18-20 grade C;
 7. Mentinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii in comunitate;
 8. Evitarea vizitării bolnavilor sau suspecţilor de gripă.  

  Vaccinarea antigripală:

Cea mai eficienta metoda de prevenire a imbolnavirilor de gripa este vaccinarea antigripala. 

Aceasta vaccinare protejeaza persoana vaccinata numai fata de virusurile gripale circulante in sezonul respectiv, cuprinse in vaccin, si nu fata de toate tipurile de virusuri care dau simpotomatologie asemanatoare gripei dar au evolutie mai usoara.

Vaccinarea este recomandata tuturor persoanelor incepand cu varsta de 1 an. Acesta trebuie sa fie efectuata in stare buna de sanatate, singura contraindicatie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou. 

   Grupele de populatie "tinta" :

  1.persoane cu risc crescut de complicatii, aici fiind incluse persoanele in varsta sau cu handicap, cele institutionalizate, adultii si copiii cu afectiuni cronice , persoanele cu varste peste 65 de ani, copiii si adolescentii (intre 6 luni si 18 ani) .

 2. persoane, care prin natura ocupatiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale si unitatile sanitare ambulatorii

Ce contraindicatii are vaccinul?

Vaccinul gripal este contraindicat persoanelor cu manifestari alergice severe la oua.  In cazul pacientilor cu boli febrile sau orice infectii acute, administrarea vaccinului trebuie amanata pana la vindecarea acestora. 

Sursa: Direcția de Sănătate

Doamna Doctor Adina Alexa, medic specialist Pneumoftiziologie, oferă consultații în contract cu CAS, dar și în regim cu plată, la Policlinica și Spitalul Providența.