Mai multă sănătate, mai puține kilograme la Spitalul „Providența”

Dorința de a slăbi ne poate conduce către alegeri care să contribuie la un stil de viaţă echilibrat, îmbunătăţind atât la sănătatea noastră fizică, cât şi starea psihică. Mai puţine kilograme înseamnă mai puţine riscuri de a dezvolta anumite boli, cât şi îmbunătăţirea stimei de sine.

Spitalul „Providența” pune la dispoziția persoanelor dornice să aibă o alimentație echilibrată și să reducă numărul kilogramelor un pachet complet de nutriție. Mai multe detalii despre serviciile cuprinse în pachet ne oferă dr. Nicoleta Cristea, medic specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice.

- Ce categorie de pacienți ar fi bine să ia în calcul accesarea unui astfel de pachet?

Este un pachet de servicii medicale destinat atât celor care își doresc un stil de viață sănătos și menținerea unei greutăți corporale optime, cât și celor care își doresc să piardă din greutate, urmând o dietă și un stil de viață adaptate stării de sănătate a fiecăruia.

Atunci când se tratează singuri, pacienții pot ignora anumite afecțiuni, iar starea lor de sănătate poate fi agravată de o dietă necorespunzătoare.

- De ce este avantajos pachetul, ce conține?

- Pachetul de nutriție include un set complex de analize, ecografie abdominală și evaluarea de către medicul nutriționist, cu întocmirea unui plan teraputic nutrițional și monitorizare săptămânală timp de 4 săptămâni.

Analizele de laborator ne oferă o serie de informații importante despre starea de sănătate a pacienților, astfel încât să putem identifica eventualele afecțiuni ale pacientului înainte de prescrierea dietei. Și pentru a putea recomanda o dietă personalizată în funcție de starea de sănătate și de obiectivele fiecăruia, întrucat nu putem recomanda o dietă general valabilă pentru toți pacienții.

- Care este parcursul pacientului, odată ce a achiziționat pachetul? I se oferă un plan după consultație, revine la consult?

 - După achiziționarea pachetului, pacientul parcurge următoarele etape:

Evaluarea inițială:

  • analiza compoziției corporale cu analizor profesional și interpretarea rezultatelor;
  • evaluarea obiceiurilor și preferințelor alimentare;
  • anamneză și examen clinic pentru evaluarea stării de sănătate;
  • recomandarea analizelor de laborator;
  • recomandarea completării jurnalului alimentar pe durata unei săptămâni.

Evaluarea ulterioară:

  • interpretarea analizelor;
  • discuții pe baza jurnalului alimentar;
  • stabilirea de comun acord și în funcție de necesitate a țintei de scădere ponderală;
  • întocmirea planului terapeutic nutrițional.

Monitorizarea săptămânală pe durata a 4 săptămâni cuprinde: consiliere nutrițională săptămânală și monitorizarea compoziției corporale pentru a verifica scăderea corectă în greutate.

Există și posibilitatea continuării intervenției nutriționale cu stabilirea unei scheme personalizate în funcție de rezultatele obținute (monitorizare, consiliere nutrițională, stil de viață sănătos, consiliere psihologică).

- Dacă ar fi să respectăm câteva principii generale de nutriție, care sunt cele mai importante?

Alimentația sănătoasă nu presupune ca anumite alimente să fie interzise sau altele obligatorii. Trebuie să existe un echilibru între diversele alimente în dietă, având drept scop creșterea calității vieții și minimalizarea riscului apariției îmbolnăvirilor.

Cu cât varietatea alimentelor consumate este mai mare, cu atât mai mult organismul va primi toate substanțele nutritive de care are nevoie, necesare menținerii stării de sănătate.

Ca reguli generale putem menționa:

  • respectarea celor trei mese principale ale zilei, fără a sări micul dejun;
  •  consumarea alimentelor cu conținut crescut de fibre alimentare precum fructe, legume, cereale integrale;
  • reducerea consumului de grăsimi și alimente cu conținut crescut de grăsimi precum mezeluri, unt, margarină, uleiuri, smântână, frișcă, brânzeturi grase, prăjeli;
  • reducerea consumul de dulciuri, sucuri și alte alimente ce conțin zahăr;
  • consum de sare cu moderație, folosirea condimentelor și ierburilor aromatice pentru asezonarea mâncărurilor;
  • consumarea zilnic a 2 litri de lichide

- Cu ce se confruntă cel mai mult medicul nutriționist la cabinet, ce recomandare să oferim pacienților?

 Pacienții se adresează în general medicului specialist, după ce au încercat tot felul de „rețete de slăbit” în urma cărora își pierd vitalitatea, apar probleme de sănătate, iar când renunță la ele se îngrață imediat la loc. De aceea, recomandarea mea este ca oamenii să urmeze o nutriție echilibrată, ceea ce înseamnă să mănânce sănătos pentru a fi sănătoși.

Mai multe detalii despre Pachetul de Nutriție al Spitalului „Providența” și despre analizele și investigațiile incluse puteți găsi aici: http://www.providentamedical.ro/pachet-nutritie/pachet-nutritie

Accesarea serviciilor se face cu programare prealabilă la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.