Luna ianuarie este luna de conștientizare a cancerului de col uterin.

𝐋𝐮𝐧𝐚 𝐢𝐚𝐧𝐮𝐚𝐫𝐢𝐞 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐚 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐧ș𝐭𝐢𝐞𝐧𝐭𝐢𝐳𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥 𝐮𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧.

𝐃𝐨𝐚𝐦𝐧𝐚 𝐝𝐫. 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐧𝐚 𝐄𝐥𝐞𝐧𝐚 𝐌𝐚𝐧𝐝𝐢𝐜𝐢, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul Spitalului Providența al Arhiepiscopiei Iașilor ne prezintă câteva date importante obținute din studii de specialitate în ceea ce privește această patologie.  

𝐂𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥 𝐮𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐥 𝐩𝐚𝐭𝐫𝐮𝐥𝐞𝐚 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐟𝐫𝐞𝐜𝐯𝐞𝐧𝐭 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫 𝐥𝐚 𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 la nivel mondial conform Observatorului Global al Cancerului.

În ciuda faptului că poate fi prevenită în mare măsură, mortalitatea prin cancer de col uterin rămâne în continuare o problemă importantă de sănătate publică la nivel global, în Europa și în România. Statele membre ale Uniunii Europene sunt îndemnate să implementeze screening-uri sistematice, bazate pe populație, pentru cancerul de col uterin, dar programele dezvoltate de țări rămân foarte eterogene.

Mortalitatea prin cancer de col uterin 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢𝐭ă î𝐧 𝐦𝐚𝐫𝐞 𝐦ă𝐬𝐮𝐫ă, 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐯𝐚𝐜𝐜𝐢𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 î𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐯𝐢𝐫𝐮𝐬𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐩𝐚𝐩𝐢𝐥𝐨𝐦𝐚 𝐮𝐦𝐚𝐧 (𝐇𝐏𝐕), screening-ul cancerului pe bază de citologie sau HPV, tratamentul leziunilor precanceroase și îmbunătățirea accesului la diagnosticul și tratamentul cancerelor invazive. În ciuda acestui potențial de prevenire, cancerul de col uterin rămâne încă o problemă importantă de sănătate publică la nivel global, cu o estimare de 569.847 de cazuri noi și 311.365 de decese pe an în 2018. Din aproximativ 52% din cazuri, 60% din decese apar în județele cu venituri mici și medii din cauza eșecului în implementarea programelor preventive bazate pe populație. În Europa, cancerul de col uterin este responsabil pentru o estimare de 58.169 de cazuri noi, cu 25.989 doar în 2020.

În Uniunea Europeană (UE), o recomandare a Consiliului din 2003 îndeamnă statele membre să pună în aplicare screening-uri sistematice, bazate pe populație, pentru cancerul de sân, col uterin și colon. În cazul cancerului de col uterin, au fost recomandate citologia convențională pentru precursorii cancerului cu colorație Papanicolau, citologia pe bază de lichid validată, testarea primară pentru HPV oncogen cu teste validate și implementarea programelor de vaccinare HPV [9,10,11]. Ultima evaluare a acestei recomandări a arătat că 22 (din 28) de state membre au implementat programe naționale sau subnaționale de screening pentru cancerul de col uterin, asigurând o acoperire medie de 59,2% femei cu vârste cuprinse între 30 și 59 de ani, o rată de participare de 50,7% și o acoperire a examenelor de 29,8%. În plus, programele de screening dezvoltate de țări au fost marcate de o largă eterogenitate, ceea ce a făcut dificilă compararea calității măsurilor de asigurare, a strategiilor de monitorizare și evaluare sau a raportului cost-eficacitate. Cu toate acestea, cancerul de col uterin a fost responsabil pentru 9744 de decese în 2016 (ultimul an disponibil), disparitățile mari în ratele mortalității persistând încă între țări (de exemplu, variații de zece ori între Italia și România, de la 0,71 la 8,04 decese la 10.000 de femei, rate standardizate) și în interiorul țării în sine.

Dincolo de numărul mare de decese, 𝐜𝐚𝐧𝐜𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐜𝐨𝐥 𝐮𝐭𝐞𝐫𝐢𝐧 𝐚𝐫𝐞 𝐞𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞 𝐦𝐮𝐥𝐭𝐢𝐩𝐥𝐞 asupra stării de sănătate, afectând calitatea vieții, sănătatea sexuală și, datorită predilecției sale la femeile tinere, amenințând fertilitatea. Chiar și în cazul tratamentului cu succes al leziunilor precanceroase și al păstrării fertilității, induce un risc de naștere prematură.

Î𝗻 𝗰𝗼𝗻𝗰𝗹𝘂𝘇𝗶𝗲, țara ar trebui să-și revizuiască programul național de screening pentru cancerul de col uterin, care a fost implementat de mulți ani, dar cu o rată de participare foarte limitată. Datorită problemelor similare existente în Europa Centrală și de Est, sprijinul specific din partea UE pentru membrii din această zonă geografică ar putea contribui la minimizarea diferențelor de mortalitate prin cancer de col uterin între membrii UE.

Așadar, 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧ț𝐢𝐚 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐜𝐞𝐚 𝐦𝐚𝐢 𝐥𝐚 î𝐧𝐝𝐞𝐦â𝐧ă cu care putem lupta împotriva acestei neoplazii. 

Mesajul cu care aș vrea să rămâneți este acela de a 𝐧𝐮 î𝐧𝐭â𝐫𝐳𝐢𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐭𝐫𝐨𝐥𝐮𝐥 𝐚𝐧𝐮𝐚𝐥 𝐥𝐚 𝐦𝐞𝐝𝐢𝐜𝐮𝐥 𝐠𝐢𝐧𝐞𝐜𝐨𝐥𝐨𝐠 cu efectuarea PAP testului. 

 

Pentru programări, vă rugăm să ne sunați:

 0232 241 271 

 0730 230 030

 0745 375 427 (Mesaj pe Whatsapp)

Sau puteți merge la Spitalul Providența, pe Șoseaua Nicolina nr. 115, Nicolina 2, CUG, Iași.

 

 

 

Etichete