Durerile de călcâi cauzate de fasceita plantară

Domnul Doctor Nemțeanu-Mocanu Matei Dumitrumedic specialist Ortopedie și Traumatologie la Policlinica Providența, ne oferă informații despre durerile de călcâi cauzate de fasceita plantară.

Fascia plantară este o bandă de țesut, de consistența unui tendon, care leagă baza osului calcaneu (osul călcâiului) cu bazele oaselor degetelor piciorului. Asigură susținerea arcului longitudinal al piciorului (scobitura internă a piciorului) și are rol absorbant al șocurilor mecanice din timpul mersului. O dată cu folosirea în exces, pot să apară microleziuni la nivelul acestei benzi tendinoase, care apoi se inflamează și o dată cu iritarea repetată și abuzivă leziunile se pot croniciza. De multe ori cauzele de apariție a fasceitei plantare rămân necunoscute.

♦ Factori de risc :

-vârsta între 40 și 60 de ani

-activitate fizică/sportivă care presupune presiune locală la nivelul călcâilor: alergatul / mersul pe distanțe lungi, balet, dansul aerobic, etc

-constituția piciorului: pes planus(picior plat), pes cavus(piciorul scobit), pes varus/valgus

-obezitatea

-ocupații care necesită ortostatismul îndelungat: lucrători la poștă, în fabrici, profesori, meserii care implică purtarea de încălțăminte cu talpa dură și plată

♦ Complicațiile care pot să apară sunt legate de o scădere a calității vieții prin durere cronică la nivelul călcâielor, alterarea mersului care în final duce la alterarea lanțului biomecanic al mersului cu apariția problemelor la genunchi, șold și coloană vertebrală.

♦ Diagnostic

Fasceita plantară se diagnostichează printr-o anamneză amănunțită făcută de medicul curant, printr-un examen clinic corelat cu un examen imagistic și desigur se asociază și contextul de antecedente personale și heredocolaterale.

Examenul clinic constă într-o inspecție și palpare a piciorului afectat, efectuarea unor manevre evocatoare pentru patologia în cauză. În acest timp se pot decela și afecțiuni asociate sau chiar afecțiuni declanșatoare ale fasceitei plantare.

Imagistic nu e nevoie decât de o simplă radiografie de picior pentru a exclude alte patologii osoase cum ar fi: fracturile de stres ori pintenii calcaneeni. Alte investigații mai amănunțite sunt necesare doar la indicația medicului examinator.

♦ Tratament

Cel mai frecvent tratament este unul conservator deoarece afecțiunea este autolimitantă în câteva luni. Procesul se poate grăbi prin crioterapie locală, exerciții de "stretching" și schimbarea factorilor determinanți.

Medicamentos se poate folosi clasa antiinflamatoarelor non-steriodiene per os în cure scurte spre medii la pacienții cu tolerabilitate gastrică și cardiacă.

O componentă majoră în tratarea fasceitei plantare este fizio-kinetoterapia prin:

-îmbunătățirea musculaturii gambei posterioare, kinesiotaping, orteze nocturne, susținători plantari personalizați sau "off the shelf".

-descărcarea de greutate cu ajutorul cârjelor sau cizmelor tip "walker" reprezintă un tratament în cazurile foarte dureroase,

-tratamentele invazive se folosesc atunci când cele conservative nu au efect după câteva luni de la începere.

Printre acestea se obiectivează: injecțiile cu cortizon local în zona dureroasă( ameliorează temporar simptomatologia), ECSWT- terapia cu unde de șoc direcționate punctiform pentru a promova vindecarea, injectarea de PRP local, tehnica de reparare minim invazivă cu un ac și ghidaj ecografic= "dry needleing" și în final se optează pentru o tehnică mult mai invazivă și anume chirurgia de detașare a fasciei plantare de pe calcaneu.

Toate aceste terapii trebuie prescrise de un medic specialist în funcție de profilul pacientului și de complianța acestuia. Trebuie luate în considerare așteptările cât și rezultatele realiste, de asemenea trebuie incluse în terapie instruirea pacientului cu privire la factorii de risc și cei declanșatori.

Vă stăm la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0745 065 643

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0745 065 643

Foto credit: pixabay