Despre riscurile fumatului

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Fundația Medicală Providența, ne oferă informații despre riscurile fumatului. 

💊Consumul de tutun este principala cauză de deces prevenibilă din lume.

💊Fumul de țigară conține cel puțin 7000 de substanțe toxice, obiceiul fumatului ducând la scurtarea vieții omului cu cel puțin 10 ani.

💊Prevalența mare a fumatului în rândul tinerilor este îngrijorătoare.

💊Expansiunea produselor noi, care conțin tutun, crește utilizarea dispozitivelor de inhalare a tutunului, la fel  ca și existența tutunului încălzit.

💊Vârsta de începere a fumatului este în general situată la o medie de 25 de ani, având risc mare de adicție.

💊Dacă o persoană nu devine fumător regulat până la vârsta de 25 de ani, cel mai probabil nu va deveni fumător regulat niciodată.

💊Fumatul este factor de risc pentru 3 categorii de boli netransmisibile: cancerul, bolile cardiovasculare și bolile respiratorii.

💊Decesele cauzate de bolile cardio-vasculare și accident vascular cerebral reprezintă cauza principală de deces în lume, fiind strâns legate de consumul de tutun.

💊Cancerul pulmonar a fost mult timp principala cauză de deces prin cancer în rândul bărbaților și în multe țări este și acum principala cauză de deces prin cancer în rândul femeilor adulte.

💊În ultimii ani utilizarea pe scară din ce în ce mai largă a țigărilor electronice duce la îngrijorări privind efectele pe care le poate avea asupra sănătății individuale și asupra sănătății la nivel populațional.

💊O îngrijorare legitimă este reprezentată de începerea utilizării acestor produse de către adolescenți și tineri prin riscul de a deveni dependenți de nicotină și, ulterior, de a începe fumatul clasic.

💊Sfatul medicului este de a stopa consumul de țigări la fumători și de a nu începe acest obicei nociv pentru cei care sunt nefumători.

💊O familie de nefumători are șanse mai mari de a avea copii nefumători, aceștia din urmă având modelul pozitiv al părinților și bunicilor.

Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897

Foto credit: zdg.md