„Credința și apropierea de Dumnezeu ajută în vindecare” - aceasta a fost ideea principală a întâlnirii de marți, 08 decembrie, în cadrul dezbaterii „Cum (re)dobândim sănătatea?” organizată cu ocazia „Serilor Spitalului Providența”.
Întâlnirea a reunit pacienții internați, alături de medicii care slujesc bolnavilor în spitalul Providența: dr. Nicoleta Dimitriu, medic de familie, dr. Roxana Cristina Marcu și dr. Eugen Neculai Gazzi, medici specialiști medicină internă.
Dezbaterea din seara de marți și-a propus să ofere un cadru deschis comunicării, inițierea unui dialog între pacienți și medici, în urma căruia să se traseze direcții clare pentru întrebările „Cum să păstrăm sau cum să (re)dobândim sănătatea?”. Pe tot parcursul întâlnirii, invitații au subliniat pilonii esențiali în procesul vindecării: Dumnezeu vindecătorul, medicul și spațiul optim pentru actul medical.
„Temelia este sănătatea sufletească, cea trupească îi urmează acesteia”
Dr. Nicoleta Dimitriu a subliniat importanța unei colaborări strânse între medicul de familie, pacient și medicul specialist, pentru că fiecare dintre aceștia influențează actul medical: medicul specialist se concentrează preponderent pe o anumită latură, însă medicul de familie are o viziune generală asupra stării de sănătate a pacientului și poate să observe primul eventualele dereglări ale stării de sănătate. În continuare, dr. Roxana Cristina Marcu, medic specialist medicină internă, a împărtășit din experiența celor 6 ani în care a lucrat ca medic în Franța. Deși sistemul francez este foarte bine pus la punct și oferă numeroase beneficii, dr. Marcu a ales să se întoarcă în România: „M-am întors înapoi pentru că am simțit că e un gol sufletesc între mine și pacienții mei. Am vrut să mă întorc pentru că vreau să vorbesc mai mult pacienților mei și, în primul rând, vreau să le vorbesc și despre altceva. I-am văzut de foarte multe ori cum reacționează în fața morții și am dorit să schimb ceva”. În opinia Roxanei Marcu, „sănătatea nu înseamnă doar absența bolii sau a infirmității, ci înseamnă sănătatea trupului, a minții și a sufletelui”. Pentru a întări această credință, invitata a oferit un citat al Sfântului Părintele Porfirie: „La Hristos sunt toate; toate cele frumoase, cele sănătoase. Sufletul sănătos trăieşte darurile Sfântului Duh, care sunt dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credinţa, blândeţea, înfrânarea. (...) Harul lui Dumnezeu îl schimbă pe om, îl preface sufletește și trupește, se duc atunci toate bolile. Nici colită, nici tiroidă, nici stomac, nimic, toate funcționează normal. Este frumos să pășești, să te miști, să lucrezi, să ai sănătate, dar mai întâi să ai sănătate sufletească. Temelia este sănătatea sufletească, cea trupească îi urmează acesteia”.
„Credeți că durerea este bună sau rea?” a fost întrebarea cu care dr. Eugen Neculai Gazzi i-a provocat la dialog pe pacienți. Răspunsul a variat de la pacient la pacient, întrucât fiecare se poziționează diferit în fața durerii: „Durerea este bună pentru că te trezește la realitate, te mută de pe o direcție greșită pe una corectă. Este ca un semnal de alarmă care îți spune că nu te afli pe drumul corect”, a punctat unul din participanți.
Specificul spitalului Providența este abordarea pacientului ca un întreg. Medicii încearcă să privească pacientul din punct de vedere al trupului dar și al sufletului. Pacientul nu este doar un individ ci este o persoană care are nevoie să fie ascultată, care are sentimente, probleme sau necazuri, ce influențează și de cele mai multe ori provoacă boli în trup. Dr. Gazzi a adus în discuție și termenul de „medicină personotropă” fiind o medicină care se dedică persoanei și ține cont de mai multe influențe la care este supus pacientul: „Am observat la mulți din pacienții mei că dincolo de durerea fizică, ei vin în cabinet cu o durere sufletească și au nevoie să fie ascultați, să primească atenție”, a precizat invitatul.
Pe parcursul discuțiilor s-au atins și subiecte sensibile, cum ar fi acela al relației medic-pacient. Deschiderea și dorința de a asculta din partea medicilor, dar și explicarea clară a problemelor cu care se confruntă pacientul, sunt aspecte estențiale pentru o bună colaborare între cei doi. Un alt subiect a fost acela a schimbării medicului - în ce condiții se poate face și dacă este indicat să apelăm la această soluție: „Schimbarea medicului e delicată. Dacă se face totuși acest lucru e bine să se facă în urma unei discuții între medici pentru că este foarte importantă comunicarea și încrederea”, a precizat dr. Roxana Cristina Marcu.
„Sănătatea este și la îndemâna dumneavoastră. Ne-ați ales pe noi să vă tratatăm și e important să alegeți să aveți încredere în noi, în tratamentul pe care vi-l dăm și să-l puneți în practică. Fără respectarea indicațiilor nu vom reuși să dobândim sănătatea”, a subliniat dr. Nicoleta Dimitriu.
„Medicii de aici au un mare dar de a se apropia de sufletul oamenilor”
Pe parcursul discuții participanții au intervenit, au fost activi și au profitat din plin de acest context: „Întâlnirea a fost emoționantă și constructivă. A fost ca o eliberare, pentru că aveam câteva întrebări pe care nu îndrăzneam să le pun și mă bucur că am obținut răspunsuri. Medicii de aici au un mare dar de a se apropia de sufletul oamenilor și te simți aproape de ei, ca și cum ai sta de vorbă cu cineva apropiat din familie”, a mărturisit Neagu Mihaela, pacientă internată la spitalul Providența.
„Pe parcurul acestei întâlniri, am simțit exact ce simt în cabinetul de consultație sau pe secție când vizitez pacienții internați: eu vin către ei cu deschidere și disponibilitate de a-i asculta, iar pacienții sunt calzi, își împărtășesc starea și comunică cu noi. Astfel se crează o relație constructivă și de lungă durată”, a menționat în încheiere dr. Roxana Marcu.
Seria întâlnirilor din cadrul „Serilor Spitalului Providența” se va încheia vineri, 11 decembrie cu evenimentul „Primim cu colinda - seară dedicată grupurilor de colindători”. Activitățile vor începe la ora 19:00 și vor avea loc la Spitalul Providența din Șoseaua Nicolina 115, capăt Cug, în fața Capelei Sfânta Treime. (Roxana Pașalău, Tudorel Rusu)