Îngrijorată că ar putea suferi de o afecțiune malignă la sân, după ce mama ei a fost diagnosticată recent cu o astfel de afecţiune, doamna Monica a venit la Spitalul „Providența” pentru a beneficia de consiliere și investigații. Îndrumată atât de consilierul medical, cât și de către medicul de specialitate, pacienta a făcut o alegere fermă, respectiv cea de a efectua investigațiile necesare unui diagnostic complet. În acest fel, și domnia sa s-a alăturat campaniei „Depistat la timp, îl putem învinge împreună!”. Prin această campanie, peste 70 de paciente au ales să facă pașii necesari în lupta împotriva cancerului de sân.
Doamna Monica are 43 de ani și a pășit pragul Spitalului „Providența” în urmă cu câteva zile pentru a beneficia de campania „Depistat la timp îl putem învinge împreună!”. Din dorința de a afla dacă durerile pe care le simțea la nivelul sânului erau sau nu normale, pacienta a decis să facă un examen mamografic și unul ecografic ecografic pentru a beneficia de un diagnostic complet. În acest fel, pacienta a preferat să acționeze, în loc să permită grijilor să o acapareze. „Simțeam la un sân o durere destul de insistentă și care apărea în fiecare lună. Fiind înainte de menstruație, nu eram sigură dacă durerea este una firească sau nu. La ultimele investigații efectuate s-au vizualizat anumiți noduli și, chiar dacă nu era ceva alarmant atunci, îmi era teamă să nu fi suferit modificări între timp”, a relatat doamna Monica.
Alegerea de a venit la spital a fost influențată și de faptul că, în urmă cu scurt timp, mama pacientei a suferit o intervenție de extirpare a unui sân, ca urmare a unor noduli depistați. „Se pare că era ceva malign și cum știam că se transmite în familie o astfel de afecțiune, am spus că este mai bine să vin și eu la spital. Mama chiar m-a atenţionat, mi-a spus să nu stau cu durere, apoi ne-am încurajat una pe cealaltă și am trecut mai ușor prin această situație”, a adăugat doamna Monica.
Din fericire, în cazul ei investigațiile nu au arătat modificări îngrijorătoare la nivelul sânilor. „A fost neașteptat de bine, deşi aveam anumite temeri şi gânduri...Faptul că am avut un om, consilierul medical, care să stea tot timpul cu mine și să mă conducă în cabinet, să mă ajute să urmez toți pașii, a contat foarte mult”, a explicat pacienta. Un alt aspect apreciat de doamna Monica a fost calitatea noului aparat mamografic din cadrul Spitalului „Providența”, investigația fiind nedureroasă. „Chiar recomand mamografia aici, aparatul acesta, spre deosebire de altele pe care le-am văzut în diferite clinici, fiind mai modern şi dotat cu o tehnologie avansată, a permis să nu se aplice prea multă presiune sânului, așa că nu avem de ce să evităm investigația. Eu voi reveni la ecografie peste un an și la mamografie peste doi ani, cred că e important să ne autoeducăm, să accesăm informaţiile pe care le avem la dispoziţie, și să ne îngrijim de sănătate”, a mai spus doamna Monica.
Mamă a doi copii, pacienta își dorește să rămână cât mai mult timp sănătoasă și, văzând și în cazul mamei ei cât de importantă este depistarea precoce a unui cancer mamar, recomandă tuturor femeilor să efectueze investigațiile, chiar și atunci când încă nu există simptome.
Programări la investigații în cadrul „Centrului de examinare și diagnosticare în patologia glandei mamare” al Spitalului „Providența” se pot face la numărul de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030/ 0786 261 263 , pe adresa programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.