COVID 19 – afecțiunea care ne distanțează social, dar ne apropie sufletește

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, ne răspunde câtorva întrebări despre afecțiunea COVID 19.

Sfârșitul anului 2019 și întregul an 2020 ne-au supus la grele încercări, în ceea ce privește sănătatea noastra și a celor din jur.

Întreaga pandemie, cu impact preponderent asupra aparatului respirator, dar și asupra celorlalte aparate și sisteme ale organismului nostru, ne-a făcut să înțelegem că sănătatea este cel mai de preț lucru și că doar uniți, protejându-ne pe noi și pe cei dragi nouă, vom reuși să învingem inamicul invizibil care a răpit pe nedrept  atâtea vieți nevinovate.

 

♦Care sunt simptomele care ne pot îngrijora, astfel încât să devenim suspecți de COVID 19 ?

Debutul brusc a 3 sau mai multe din următoarele simptome:

  📌 Stare febrilă persistentă, cu valori crescute 38,5-39 grade, tuse seacă fără expectorație, senzație de gât uscat, astenie, dureri de cap, dureri musculare, pierderea gustului și a mirosului, lipsa poftei de mâncare, grețuri, vărsături, toate acestea apărute în mod brutal și fără a avea o explicație posibilă.

  📌 În același timp, putem vorbi despre  un caz suspect atunci când pacientul se prezintă cu pneumonie, bronhopneumonie sau pleurezie în acest context medicul recomandându-i efectuarea unui test COVID 19  pentru a exclude acest posibil factor declanșator și pentru a stabili cauza care a dus la debutul afecțiunii sale.

 📌Dificultatea respiratorie, respirația scurtă și sacadată, setea de aer, temperatura corporală crescută, toate acestea  apărute în mod brusc la un pacient fără afecțiuni respiratorii cunoscute în antecedente, necesită investigare de specialitate și efectuarea testului PCR în vederea depistării unei posibile infecții Covid19.

 

♦Când trebuie să ne testam de Covid19?

👉dacă avem oricare din simptomele enumerate mai sus, în asociere de 3 sau mai multe, ale căror debut este unul brusc, nefiind asociate cu nimic din patologiile preexistente

👉dacă am avut contact direct cu o persoană confirmată pozitiv la noul virus  (persoana care locuiește în aceeași gospodărie; dacă am petrecut minim 15 minute alături de respectivul nepurtând mască, într-o încăpere de dimensiuni mici, la o distanță mai mică de 2 m; dacă am intrat în contact cu secrețiile infecțioase ale persoanei respective (tuse fără batistă).

👉dacă avem legătură epidemiologică cu un focar viral (facem parte dintr-un grup de persoane în care majoritatea a fost testată pozitiv la actualul virus).

👉ne vom testa de asemeni dacă rezultatul la o explorare paraclinică (radiografie pulmonară sau computer tomograf pulmonar vor indica semne specifice infecției prezentate.)

 

♦Ce trebuie să facem dacă am fost confirmați cu noul virus?

-evaluare obligatorie prin lege într-o unitate medicală abilitată (clinici declarate centre covid)

-deplasarea cu ambulanța până la această unitate medicală abilitată

-izolare de restul familiei și de persoanele din jur: purtarea măștii atunci când ieși din zona de izolare

-folosirea, dacă este cu putință, a unei singure camere și a unei băi

-dezinfectarea tuturor obiectelor din jurul tău atunci când nu este cu putință izolarea totală de familie

-anunțarea medicului de familie pentru a fi luat în evidență; în cazul în care pacientul rămâne la domiciliu, acesta va discuta zilnic telefonic cu medicul de familie despre starea sa de sănătate, pentru a fi monitorizat de acesta.

Dacă starea de sănătate se agravează și pacientul este în izolare la domiciliu, acesta va apela numărul unic de urgență 112.

 

♦Cum trebuie să mă protejez de noul virus?

💊spălarea cât mai des pe mâini cu apă și săpun și dezinfectarea cu substanțe speciale

💊dezinfectarea lucrurilor din jurul nostru

💊purtarea corectă a mănușilor și a măștii în spații închise, dar și în spații deschise aglomerate

💊evitarea aglomerațiilor

💊aerisirea cât mai frecventă a locuințelor, a camerelor de lucru, a spațiilor în care există un număr mai mare de persoane

💊dezinfectarea, acolo unde este posibil, a spațiilor închise cu lămpi speciale cu raze ultraviolete

💊maștile de unică folosință trebuie înlocuite zilnic; dacă masca se umezește aceasta trebuie înlocuită deoarece nu mai asigură protecția necesară.

 

♦Când trebuie să mă retestez dacă am fost confirmat pozitiv?

-conform reglementărilor în vigoare, dacă au trecut 14 zile de la momentul testării pozitive și pacientul nu mai prezintă absolut deloc simptome ale afecțiunii, retestarea nu mai este necesară.

 

♦Ce trebuie să știe persoanele sănătoase carantinate în același domiciliu cu cel infectat?

-vor primi o decizie de carantinare de la DSP pe întreaga perioadă cât pacientul infectat din familie este carantinat și el

-vor respecta distanțarea

-vor dezinfecta mai des spațiul comun în care vor desfășura activitățile

-își vor urmări și ei starea de sănătate, ținând legătura cu medicul de familie

-în cazul în care apar simptomele bolii, vor contacta serviciul unic 112.

 

Pentru a stopa pandemia trebuie să respectăm strict regulile de igienă, regulile de distanțare socială, să purtăm corect masca de protecție pentru a-i asigura eficacitatea, să dezinfectăm lucrurile cel mai des folosite și să ascultăm sfatul autorităților.

Infecția cu noul virus este o afecțiune a cărei evoluție este în mâinile noastre, noi având capacitatea de a-i stopa răspândirea prin mijloacele de protecție pe care le urmăm și prin gradul de conștientizare a existenței sale. 

Distanțându-ne social acum, vom avea posibilitaea de a ne reapropia sufletește și de a ne reîntâlni  fizic cu cei dragi, atunci când totul va rămâne de domeniul trecutului drept un pas greu al vieții noastre, pe care l-am trecut cu încredere, credință, curaj și ascultare a sfatului medicilor.

 

Doamna Doctor Adina Manuela Alexamedic specialist Pneumoftiziologie la Policlinica Providența, oferă consultații în regim cu plată, dar și gratuit, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sau medicul specialist.

Vă stăm cu drag la dispoziție pentru informații și programări:

📧 programari.policlinica@providentamedical.ro

📱 0729 292 897

☎️ 0232 215 940

💬 WhatsApp 0729 292 897