Colonoscopia, o călătorie în interiorul colonului, la Spitalul „Providența”

Colonoscopia, una dintre cele mai inovatoare și performante investigații, joacă un rol major în depistarea cancerului de colon și a altor afecțiuni, încă de la începutul dezvoltării acestora. Dr. Sandra Timohe Tumac, medic specialist Gastroenterologie în cadrul Spitalului „Providența” a prezentat, în interviul de mai jos, în mod amănunțit această procedură, explicând și avantajul Pachetului Promoțional Colonoscopie oferit de Spitalul „Providența”.

- Ce este colonoscopia?

- Investigația ne permite vizualizarea, cu ajutorul videoendoscopului, a părții din tractul digestiv pe care o numim intestin gros. Videoendoscopul este un tub lung, subțire, flexibil, și care are la vârf o cameră video cu o sursă de lumină; înregistrarea video efectuată cu ajutorul camerei este expusă în timp real pe un ecran aflat lângă patul pacientului.

- Când este necesară realizarea procedurii?

- Colonoscopia este recomandată atunci când dorim să stabilim un diagnostic pentru anumite simptome (tulburări de tranzit intestinal, dureri abdominale cronice, sângerări rectale) sau când există în familie un istoric de cancer de colon sau de polipi colonici.

Se efectuează și în scop terapeutic, pentru extragerea acestor polipi sau a corpilor străini, pentru oprirea sângerărilor. La pacienții fără simptome, poate fi făcută în scopul prevenției sau descoperirii precoce a unui posibil cancer colonic sau polipi colonici, după vârsta de 40-45 de ani.

- Care sunt contraindicațiile colonoscopiei?

- Dacă pacientul are o stare general precară (suferă de boli cardiace sau respiratorii severe, a avut recent infarct miocardic sau șoc), dacă are tulburări de coagulare a sângelui, sau este o persoană însărcinată în ultimul trimestru, atunci colonoscopia nu este recomandată.

- În ce constă pregătirea pentru colonoscopie?

Pentru a putea observa eventualele leziuni, pacientul trebuie să urmeze un protocol de „curățare” a colonului. Principiile care stau la baza oricărei pregătiri constau în: restricție alimentară, aport de lichide și administrarea orală a purgativelor.

- Dacă pacientul urmează deja un tratament, este necesară întreruperea lui?

Medicul care face investigaţia trebuie informat despre: boli asociate, intervenţii chirurgicale, tratamentul medicamentos luat la domiciliu în mod obişnuit, alergii medicamentoase.

Înainte cu o săptămână de efectuarea colonoscopiei, pacientul trebuie să oprească orice medicație care conține fier. Dacă ia medicaţie antiagregantă sau anticoagulantă este bine să anunţe medicul curant cardiolog și medicul gastroenterolog în vederea stabilirii unei noi scheme sau eventual a opririi medicaţiei. Dacă este diabetic, trebuie să întrebe medicul dacă își administrează insulina sau tabletele înaintea investigației.

- Cum se derulează colonoscopia?

- Durata procedurii este de 20-30 minute, iar pe parcursul acesteia medicul introduce aer și apă printr-un canal din interiorul videoendoscopului, cu scopul unei mai bune vizualizări a colonului.

Pacientul poate fi sedat cu diverse substanțe administrate pe cale venoasă, care determină un efect de liniştire și o diminuare a senzației de durere.

- Ce se întâmplă după colonoscopie?

- Medicația folosită pentru sedare poate cauza modificări ale reflexelor și tulburări de atenție și concentrare, astfel încât bolnavului nu i se permite să conducă sau să consume alcool timp de 24 de ore după colonoscopie și trebuie să plece acasă însoțit.

Criteriile de externare sunt: semne vitale stabile, abilitatea de a merge, toleranța la lichide, greață minimă, lipsa durerii.

- Care sunt riscurile colonoscopiei?

În ultimii ani s-a înregistrat o tendință de scădere a numărului de riscuri. Acestea ar fi: sângerări datorate biopsiilor sau a extragerii de polipi (de obicei minime, ușor de controlat), efecte adverse ale sedativelor, perforație de colon (complicație gravă și care necesită intervenție chirurgicală în urgență, dar extrem de rară).

- Care sunt avantajele Pachetului Promoțional Colonoscopie la Spitalul „Providența”?

- Pachetul promoțional include un set complex de analize de laborator și o electrocardiogramă, ceea ce ne permite să avem o imagine de ansamblu, înaintea efectuării investigației. Sunt pacienți care nu și-au mai făcut analizele de foarte mult timp și este necesar să avem cât mai multe date, înainte de a efectua colonoscopia. Prin urmare, pachetul este foarte avantajos ca preț, având în vedere cele cuprinse, și vine în folosul pacientului.

Mai multe detalii găsiţi aici:

http://www.providentamedical.ro/pachet-gastro/pachete-gastroenterologie

Accesarea serviciilor se face cu programare prealabilă la numerele de telefon 0232 241 271 / 0730 230 030, pe email la programari.spital@providentamedical.ro sau la sediul Spitalului „Providența”, Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași.