Ce este sindromul metabolic?

                                 

Dr. Vlăduțu Adriana , medic specialist medicină internă in cadrul spitalului PROVIDENȚA  , ne dă detalii asupra acestei patologii des întâlnite.

 

                                          Sindromul metabolic este definit prin asocierea a minim 3 criterii din următoarele cinci:

       obezitate tip abdominal (>94cm pentru bărbați, >88cm pentru femei);

       nivel crescut al trigliceridelor >150 mg/dl sau tratament specific pentru acest tip de dislipidemie;

       nivel scăzut de HDL colesterol (<40 mg/dl la bărbați, <50 mg/dl la femei)

      creșterea TA: TA sistolică> 130 mmHg, TA diastolică> 85 mmHg, sau tratament specific pentru hipertensiune arterială;

       nivel crescut al glicemiei a jeun>110 mg/dl sau DZ tip 2 diagnosticat anterior;

Recent,  Federația Internațională de Diabet redefinește sindromul metabolic atribuind un rol central obezității abdominale, care devine astfel un criteriu obligatoriu al diagnosticului.

Fiecare element component este în fapt un factor care determină un risc cardiovascular crescut, motiv pentru care trebuie depistat precoce.

 

Prevalența sindromului metabolic în țările dezvoltate se întâlnește în rândul persoanelor adulte la aproximativ 22-39%.  Sindromul metabolic se asociază cu evenimente coronariene viitoare și cu diabet zaharat de tip 2.

Obezitatea reprezintă un factor de risc major cu prevalență în creștere, aceasta fiind definită utilizând o serie de indici: indice de masă corporală (kg/m2), circumferința abdominală (cm) sau raportul circumferinței taliei la circumferința soldului. Țesutul adipos visceral secretă factori proinflamatori care determina insulinorezistență, disfuncție endotelială si ateroscleroză.

Dislipidemia, caracteristică sindromului metabolic, are putere predictivă pentru apariţia cardiopatiei ischemice, accidentelor vasculare cerebrale şi arteriopatiei obliterante. Este unul din factorii de risc modificabili și este definită prin tulburări ale metabolismului lipidic inductoare de ateroscleroză, identificate biologic prin creșterea colesterolului total, a LDL colesterolului, scăderea HDL colesterolului, sau prin modificări mai recent descrise ale apolipoproteinelor (B și A1). Datorită numeroaselor studii clinice efectuate determinarea LDL colesterol reprezintă elementul central al profilului lipidic.

Hipertensiunea arterială se asociază frecvent diabetului zaharat în cadrul sindromului metabolic (30-50%), reprezentând unul dintre cei mai agresivi factori de risc prin dublarea riscului de mortalitate.

Insulinorezistenţa şi hiperinsulinismul compensator reprezintă procesele fiziopatologice de bază ale sindromului metabolic. Excesul de insulină determină creşterea sintezei de trigliceride şi favorizează proliferarea şi accelerarea migrării celulelor musculare netede din medie în intimă, unde în prezenţa lipoproteinelor dense vor iniţia procesul aterosclerotic.

 

PREVENȚIE

Prevenția are ca scop reducerea morbidității si mortalității, creșterea speranței de viață și menținerea calității acesteia. Aceste deziderate pot fi atinse prin utilizarea unor forme de screening pentru identificarea persoanelor cu risc înalt, țintind spre reducerea factorilor de risc.

Identificare clinica presupune evaluarea:

 – obezității abdominale

– dislipidemiei

– hipertensiunii arteriale

 – intoleranței la glucoza.

 

Cum se tratează sindromul metabolic?

Tratamentul vizează o serie de măsuri atât farmacologice cât și non-farmacologice.

 

Stil de viață sănătos:

       exercițiu fizic minim 30-60 de minute/zi 5 zile pe săptămână;

       respectarea orarului meselor: trei mese principale între care se pot interpune două gustări;

       aport crescut de legume și fructe proaspete,prepararea alimentelor prin fierbere/cuptor/abur/grătar și nu prin prajire;

       grăsimile saturate (margarină, smântână, ulei, dulciuri procesate) trebuie descurajate și înlocuite cu grăsimi mononesaturate (ulei de măsline)

       consumul de băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr trebuie limitat;

       renunțarea la fumat;

       scădere ponderală treptată până la atingerea unui IMC țintă.

       respectarea unui orar cât mai fix pentru culcare și trezire, evitarea substanțelor neuroexcitante cu 4 ore înainte de culcare.

O serie de măsuri farmacologice sunt accesibile  prin inițierea unui tratament hipolipemiant atunci cand valorile colesterolului, LDL colesterolului si TG o impun, tratament cu viza antihipertensiva personalizat în funcție de profilul pacientului și managementul hiperglicemiei.

 

Sindromul metabolic denumit “ucigașul tăcut” impune o detectare precoce și o urmarire periodică. Adoptarea unui stil de viață sănătos și efectuarea controalelor periodice poate ține la distanță o serie de afecțiuni cu consecințe grave asupra calității vieții.