Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului (SELIC) are loc între 25 și 31 mai în fiecare an, începând din anul 2011 la inițiativa Asociației Europene a Ligilor de Luptă contra Cancerului. Spitalul și Policlinica „Providența” prelungesc activitățile desfășurate în cadrul campaniei, sprijinind acțiunile de sensibilizare a populației privind prevenirea cancerului.
În ultimii ani, cele două instituții au desfășurat din perspectiva medicinei integrative o adevărată luptă împotriva cancerului. Cu ajutorul echipei medicale şi al tehnologiei de ultimă generație se realizează diagnosticarea acestor afecțiuni, încă din primele stadii, pentru a putea interveni la timp și pentru a crește șansele de vindecare. Investigațiile de screening care pot fi făcute la Spitalul sau Policlinica „Providența” sunt următoarele:
- Screening pentru cancerul de piele în cadrul unei consultații de specialitate la dermatolgie la Policlinica Providența.
- Screeningul pentru cancerul colorectal (de colon) prin intermediul investigațiilor (analize, efectuarea unei colonoscopii) la specialitatea gastroenterologie de la Spitalul Providența.
- Screening pentru cancerul de sân. La Spitalul Providența, în cadrul „Centrului de examinare și diagnosticare în patologia glandei mamare” se fac investigații pentru diagnosticarea afecțiunilor sânului prin utilizarea examenului ecografic și mamografic. Centrul dispune de un mamograf digital cu tomosinteză Selenia Dimensions 3D, considerat a fi unul dintre cele mai performante tehnologii utilizate în detecția cancerului mamar.
- Screening pentru cancerul de col uterin printr-o consultație de specialitate la medicul ginecolog (efectuarea testului Babeş-Papanicolau înainte sau concomitent cu testarea HPV), la Spitalul sau Policlinica „Providența”.
- Analize medicale (markeri tumorali), alături de alte investigații specifice, în funcție de recomandare medicului curant:
- AFP (Alfa feto proteina) pentru pacienții cu ciroză hepatică și cu risc crescut de a dezvolta un carcinom hepato-celular;
- PSA total și liber pentru cancerul de prostată, combinat cu tușeul rectal;
- CA 125 (Antigen tumoral) pentru cancerele ovariene, combinat cu ecografia transvaginală.
- CEA (Antigen carcinoembrionic) - este un marker specific pentru monitorizarea pacienţilor cu diferite neoplazii (cancer colorectal, mamar, pulmonar, gastric, pancreatic, ovarian).
- CA 19-9 (Antigen carbohidrat) - este un determinant antigenic asociat tumorilor, în special pentru cazurile de carcinom pancreatic, cancer gastric, tumorile hepatobiliare, tumori colorectale, precum şi la unii pacienţi cu neoplasm mamar, ovarian, prostatic, pulmonar.
În România, tema campaniei Săptămâna Europeană de Luptă împotriva Cancerului 2019 este „Tinerii de astăzi previn cancerul prin obiceiuri sănătoase”, iar sloganul campaniei este „Și cancerul poate fi prevenit!”. Scopul campaniei este să crească nivelul de conştientizare al populaţiei în privinţa modalităţilor prin care cancerului poate fi prevenit, prin intermediul alegerilor pe care le facem. Principalul obiectiv al campaniei este promovarea „Codului European Împotriva Cancerului”. Acest cod este este o inițiativă a Comisiei Europene pentru a informa cetățenii cu privire la măsurile pe care le pot lua pentru a reduce riscul de cancer pentru ei sau familiile lor. Prevenirea cu succes a cancerului necesită ca aceste măsuri individuale să fie sprijinite de politici și măsuri guvernamentale. Cele 12 căi de a reduce apariția cancerului recomandate sunt următoarele:
- Nu fumați. Nu utilizați nicio formă de tutun.
- Eliminaţi fumatul acasă. Sprijiniți politicile în favoarea interzicerii fumatului la locul de muncă.
- Luați măsuri pentru a avea o greutate corporală sănătoasă.
- Fiţi activ fizic în viața de zi cu zi. Limitați perioadele de timp petrecute stând așezat.
- Adoptaţi o dietă sănătoasă:
- consumați din abundență cereale integrale, leguminoase, legume și fructe;
- limitați alimentele bogate în calorii (alimente cu conținut crescut de grăsimi sau zahăr) și evitați băuturile îndulcite;
- evitați carnea prelucrată; limitați carnea roșie și alimentele cu un conținut ridicat de sare.
- În cazul în care consumați alcool de orice fel, limitați-vă consumul. Pentru prevenirea cancerului este mai bine să nu beţi alcool deloc.
- Evitați expunerea exagerată la soare, în special în cazul copiilor. Utilizați produse de protecție solară. Nu utilizați aparate de bronzat.
- La locul de muncă, respectați instrucțiunile privind sănătatea și securitatea în muncă pentru a vă proteja de substanțele cancerigene.
- Aflați dacă sunteți expuși iradierilor cu niveluri ridicate de radon natural în locuința dumneavoastră. Luați măsuri pentru a reduce nivelurile ridicate de radon.
- Pentru femei:
- alăptarea reduce riscul de cancer al mamei. Dacă puteți, alăptați-vă copilul.
- Terapia hormonală de substituție (THS) creşte riscul apariției anumitor tipuri de cancer. Limitați utilizarea THS.
- Asigurați participarea copiilor dumneavoastră la programele de vaccinare pentru:
- hepatita B (pentru nou-născuți)
- virusul papiloma uman (HPV) (pentru fete).
- Participați la programele organizate de screening pentru cancer:
- colorectal (la femei și bărbați)
- mamar (la femei)
- de col uterin (la femei).
Contact Spitalul Providența: Pentru programări și informații sunați la numerele de telefon 0232 241 271/ 0730 230 030/ 0786 261 263 (consilier medical). Ne găsiți la Spitalul „Providența”: Șoseaua Nicolina, nr. 115, Nicolina 2, Cug, Iași, program: Luni - Vineri: 07.00 - 20.00.
Contact Policlinica Providența: Pentru programări și informații sunați la numerele de telefon 0232 215 940, mobil: 0729 292 897. Ne găsiți la Policlinica „Providența”: B-dul Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 10, bl. B1, Parter, lângă Mitropolie, Iași, program: Luni - Vineri: 07.00 - 21.00.
Surse informații:
Codului European Împotriva Cancerului - https://cancer-code-europe.iarc.fr/index.php/ro/
Comunicat de Presă, DGSP Iași https://dspiasi.ro/saptamana-europeana-de-lupta-impotriva-cancerului-25-31-mai-2019/