Cancerul colorectal ocupă o proporţie tot mai mare în rândul afecţiunilor ce duc la deces. Anual, 700.000 de oameni din toată lumea îşi pierd viaţa, deşi acest tip de cancer ar putea fi prevenit şi chiar tratat, odată depistat în stadiu incipient.
Despre cancerul colorectal şi importanţa screening-ului ne oferă informaţii în articolul următor dr. Roxana Neculau, medic specialist Gastroenterologie în cadrul Spitalului Providenţa.
“Ce este cancerul colorectal?
Cancerul colorectal este cancerul care apare în colon (intestinul gros) și rect (ultima porțiune de intestin).
Cancerul colorectal este al doilea ca frecvență în rândul cancerelor și a doua cauză de deces prin cancer. Aceste statistici pot fi schimbate. Dacă toate persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt testate în mod regulat, se pot salva cel puțin 60% din bolnavi.
Cine se poate îmbolnăvi de cancer colorectal?
Cancerul colorectal afectează în egală măsură atât bărbații cât și femeile. Riscul de cancer colorectal crește odată cu vârsta.
Cel mai frecvent se întâlnește la persoanele în vârstă de peste 50 de ani.
Ești în pericol de a face cancer colorectal?
Factorii care determină un risc crescut de a face cancer colorectal sunt:
- vârsta - 90% din cazurile de cancer colorectal apar la persoane în vârstă de peste 50 de ani;
- cazurile de cancer colorectal apărute la alți membri ai familiei (părinți, bunici, străbunici, frați, surori);
- boala inflamatorie intestinală (boala Crohn, rectocolită ulcero-hemoragică);
- sindroame genetice înnăscute - polipoza adenomatoasă familială, cancerul colorectal ereditar non-polipozic, sindromul Oldfield, Peutz-Jeghers, Turcot;
- alimentația bogată în grăsimi, săracă în fibre alimentare, bogată în calorii, bogată în carne și derivate din carne;
- viața sedentară - activitate fizică redusă;
- obezitatea;
- fumatul;
- consumul de alcool.
Care sunt simptomele?
Cele mai frecvente simptome sunt sângerarea rectală (rectoragiile) şi schimbările legate de tranzitul intestinal, cum ar fi perioadele de alternanţă de constipaţie cu diaree. Durerile abdominale şi pierderea în greutate sunt, de obicei, simptomele care indică o leziune colorectală extinsă.
Cancerul colorectal începe de obicei cu un polip. Polipul este o masă anormală de țesut. Cu timpul, polipul se poate transforma în cancer. Un test simplu poate identifica polipul și îl poate îndepărta înainte de a se transforma în cancer.
Din păcate, mulţi polipi sau cancere incipiente nu reuşesc să producă simptome. Prin urmare, este important ca examenul de rutină sa includă proceduri de detectare a cancerului colorectal, la persoanele peste 50 de ani (la persoanele care nu intră în categoriile de risc).
CANCERUL DE COLON POATE FI PREVENIT?
Cel mai important pas spre prevenirea cancerului de colon este efectuarea unui test de screening. Orice test de screening anormal ar trebui să fie urmat de o colonoscopie. La unele persoane este preferabil să înceapă cu o colonoscopie ca un test screening.
Colonoscopia oferă o examinare detaliată a intestinului. Polipii pot fi identificati şi de multe ori chiar eliminati în cursul colonoscopiei.
Există unele dovezi care arată că dieta poate juca un rol semnificativ în prevenirea cancerului colorectal. Astfel, un aport ridicat de fibre, dieta saracă în grăsimi, este singura măsură alimentară care ar putea ajuta la prevenirea cancerului colorectal.
În cele din urmă, este necesar să se acorde o atenţie deosebita la schimbările de tranzit intestinal. Orice modificare, cum ar fi constipaţia persistentă, diareea, sau sângerarile rectale, ar trebui să fie discutată cu medicul specialist.”
Pentru a veni în sprijinul pacienţilor, Spitalul Providenţa desfăşoară în perioada 1 septembrie – 30 septembrie 2014 campania „Ai grijă de tine. Spune NU cancerului de colon!”, oferind persoanelor cu vârste peste 18 ani posibilitatea efectuării în mod gratuit a unei consultaţii, dar şi a unei colonoscopii, în baza biletului de trimitere de la medicul de familie şi la recomandarea medicului specialist.
Programările se fac în baza biletului de trimitere de la medicul de familie pentru specialitatea Gastroenterologie la numerele de telefon: 0232/241.271 şi 0730.230.030 sau la sediul Spitalului Providenţa din Șoseaua Nicolina, nr. 115 (cartierul CUG, acces prin parcarea Fortus).
Pentru persoanele neasigurate Spitalul Providenţa oferă pachete promoţionale, la preţuri accesibile, secţia de Gastroenterologie fiind una modern amenajată şi cu aparatură de ultimă generaţie.