Campanie Umanitară a Spitalului Providenţa „Ochii tăi sunt sănătoşi?”

Doamna Oltiţa are 69 de ani şi povesteşte că a avut probleme cu ochii încă de când era copil. Pe măsură ce a trecut timpul vederea s-a deteriorat tot mai mult şi, în cele din urmă, a ajuns să fie operată de cataractă. „Ce este mai important decât vederea? Aşa, te mai doare o mână, un picior, dar fără ochi ce te faci?!” a spus doamna Oltiţa, aşteptând să fie consultată de către medicul din cadrul Spitalului Providenţa din Iaşi.

Lupta nu este una uşoară şi adesea implică eforturi financiare. „Din acest motiv, unele persoane, mai ales cele neasigurate, nici nu îndrăznesc să vină la medic, să beneficieze de o consultaţie, pentru a afla dacă văd sau nu bine. Anii trec şi apar complicaţii, o situaţie pe care ne dorim să o evităm. De aceea, în decursul lunii mai vom desfăşura campania umanitară „Ochii tăi sunt sănătoşi?”, o campanie prin care ne propunem să oferim consultaţii gratuite tuturor persoanelor cu vârste de peste 7 ani care se programează”, a declarat Marinel Talpeş, director al Spitalului Providenţa.

Odată consultate, persoanele vor afla dacă vederea lor este sau nu afectată şi vor fi îndrumate, în funcţie de diagnosticul stabilit. „Orice persoană, încă de la vârste fragede, ar trebui să fie consultată de către medicul oftalmolog măcar o dată pe an. O astfel de consultaţie permite diagnosticarea timpurie, într-un stadiu în care încă se mai pot face tratamente, iar ochii pot fi salvaţi. Se întâmplă ca de multe ori pacienţii să vină mult prea târziu la spital, iar şansele lor de a mai vedea bine sunt reduse semnificativ„ a menţionat dr. Fotios Gardikiotis, medic oftalmolog în cadrul Spitalului Providenţa.

Dincolo de motivele financiare care îi ţin departe pe oameni de cabinetul medicului oftalmolog, există şi o altă situaţie cu care unele persoane se confruntă: boala pe care o au nu prezintă simptome decât în stadii avansate. „Există bolile degenerative, afecţiuni care progresează odată cu vârsta, precum glaucomul, degenerescenţa maculară legate de vârstă, sau există afecţiuni secundare altor boli, cum este retinopatia diabetică, dar aceste afecţiuni dacă ar fi diagnosticate din timp ar putea fi tratate, fără să apară complicaţii. De aceea este atât de importantă o astfel de campanie, pentru că vine şi în sprijinul persoanelor care suferă de anumite afecţiuni, dar care nu ştiu, tocmai pentru că încă nu prezintă semne. O consultaţie însă nu trebuie să fie realizată doar atunci când oamenii îşi dau seama că nu mai văd”, a adăugat dr. Fotios Gardikiotis, medic oftalmolog în cadrul Spitalului Providenţa.

Dacă pentru unele persoane diagnosticul pus în urma consultaţiei ar putea fi unul mai simplu, pentru alte persoane, aşadar, este posibil să fie nevoie de investigaţii suplimentare. În funcţie de caz, medicul va recomanda fiecărui pacient etapele pe care ar trebui să le parcurgă pentru a-şi îmbunătăţi  vederea.

Pentru a beneficia de campanie, persoanele doritoare pot suna să se programeze la numerele de telefon 0232-241.271 şi 0730.230.030 sau se pot programa la sediul unităţii medicale: Şoseaua Nicolina nr. 115, CUG.

Spitalul Providenţa are o capacitate de 102 paturi în secţiile de Oftalmologie, Gastroenterologie, Recuperare Medicală, Medicină Internă şi Chirurgie şi dispune de 2 săli de operaţie, o unitate de Terapie Intensivă, laborator de analize medicale şi compartiment de Radiologie şi Imagistică. Pacienţii internaţi în saloanele şi rezervele unităţii medicale beneficiază de dotări ultramoderne la standarde europene, cu aer condiţionat şi LCD. Totodată, Spitalul Providenţa oferă servicii în regim ambulatoriu. Costurile serviciilor realizate în cadrul Spitalului Providenţa sunt decontate de către Casa de Asigurări Iaşi, în limita fondurilor disponibile, sau sunt suportate de către pacienţi.

Campanie susţinută de parteneri media: Ziarul Lumina, Doxologia.