Sala de ședinte a Spitalului „Providența” este transformată o dată pe săptămână într-un loc de atelier cu dichis. Ca o terapie alternativă, rând pe rând, pacienții unității medicale își ocupă locul la masa creației, pentru a realiza o mică operă de artă. Fie că le dăruiesc celor dragi, fie că le oferă Spitalului pentru o expoziție, obiectele făcute cu bucurie îi „fură” pe pacienți vreme de o oră din ritmul obișnuit, ajutându-i și să relaționeze mai mult între ei.
Precum școlarii beneficiază de o săptămână altfel pe parcursul anului de studiu, timp în care își dezvoltă abilitățile prin intermediul diverselor experiențe, așa ar putea fi numită și ziua de marți, de ceva vreme, pentru pacienții Spitalului „Providența”. Dorind să includă în programul celor apăsați de boală o oră de atelier recreativ și cu un grad redus de complexitate, reprezentanții unității medicale au format o echipă care să îi conducă pe participanți pe acest drum al cunoașterii de sine și relaționării prin artă.
Ținând cont de capacitățile pacienților vârstnici, au fost achiziționate materiale speciale cu ajutorul cărora au fost și vor mai fi realizate felicitări, obiecte decorative și borcane pentru mesaje cadou, printre altele. „Activitatea are scopul de a îmbunătăți concentrarea, de a diminua anxietatea prin focalizarea atenției pe un lucru concret pe care îl vor realiza, de a favoriza colaborarea si comunicarea între participanți și, nu în ultimul rând, este o activitate introspectivă. Pacienții răspund la întrebări de tipul <<Cum te-ai simțit când ai lucrat felicitarea și cui intenționezi să o oferi? Ce mesaj ai vrea să îi transmiți acelei persoane?>> Sau, dacă este un mesaj cadou pentru următorii pacienți, întrebările sunt de tipul: <<Ce ai vrea să îi spui unei persoane care va fi exact în situația ta, internată în spital și cu diferite dureri? Ce crezi că ar ajuta-o să audă/citească?>>, a precizat Mirela Zetu, psiholog în cadrul Spitalului „Providența” și unul dintre coordonatorii atelierelor.
Deși pacienții sunt uneori reticenți la începutul atelierelor, crezând că trecerea anilor și-a pus amprenta pe capacitatea lor de a crea, la finalul orei de lucru se declară încântați de ceea ce au realizat. „Este foarte interesant de urmărit evoluția lor pe parcursul atelierelor, la început se simt ca la grădiniță, dar intră în acest joc și ajung să ne mulțumească pentru ocazia de a face un lucru diferit, neașteptat, și despre care noi considerăm că îi ajută în procesul de vindecare sau ameliorare a suferinței lor”, a menționat Oana Apetrei, coordonator al atelierelor în cadrul Spitalului „Providența”.
La ultimul atelier de acest fel, pacientele au ales să creeze felicitări de Crăciun, lipind cu măiestrie brăduți, zăpadă artificială și cadouri decupate. „Cred că au trecut peste 40 de ani de când am făcut așa ceva, de când îmi ajutam copilul să creeze. Este binevenită o astfel de activitate, pentru că ne mai descrețim frunțile și mai ieșim din salon, mai ales că, rece fiind afară, nu putem ieși nici măcar în curte”, a spus doamna Maria, o pacientă în vârstă de 71 de ani. Părerea ei a fost împărtășită și de celelalte participante. „Acasă avem o grămadă de treburi și nu avem timp pentru noi, așa că m-am bucurat de felicitarea mea, mai ales că în ultima vreme îmi tremură mâinile și nu prea mai fac singură lucruri care necesită migală”, a adăugat doamna Lina. Prima expoziție a obiectelor lucrate de pacienți se pregătește a fi gata pentru serbarea unității de Crăciun, acest demers dorindu-se a fi unul de lungă durată, spre folosul celor suferinzi.