29 septembrie, Ziua Mondiala a Inimii

                                               Echipa de cardiologie a Spitalului Providenta are grija de inima ta!

In fiecare an, pe 29 septembrie, sarbatorim Ziua Mondiala a Inimii (World Heart Day). Este o ocazie pentru a ne gândi mai mult la sănătatea noastră şi în special la inimile noastre.

 

Dorim să contribuim la creşterea gradului de conştientizare a pacientilor nostri asupra factorilor de risc ce duc la apariţia bolilor cardiovasculare şi să determinam treptat o schimbare în atitudinea oamenilor faţă de problema adoptării unui stil de viaţă sănătos.

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în lume. Anual, acestea fac peste 17 milioane de victime -  aproximativ unul din trei decese , iar numărul este în continuă creştere.

 

În România, potrivit statisticii, la 30 de minute, o persoană suferă un infarct .

Este important de știut că aproape 80% din decesele cauzate de bolile cardiace pot fi prevenite prin controlul factorilor de risc.

Bolile de inimă pot fi prevenite printr-o alimentaţie sănătoasă, fără sare şi zahăr în exces, cu mişcare fizică zilnică în spaţii nepoluate, verificarea constantă a tensiunii arteriale, plus menţinerea sub control a valorilor colesterolului şi glicemiei.

Factorii de risc care pot fi controlați, tratați sau schimbați sunt hipertensiunea, colesterolul crescut, greutatea excesivă sau obezitatea, fumatul, lipsa activității fizice și diabetul. Și chiar aceștia sunt și factorii cărora le pot fi atribuite cele mai multe decese – hipertensiunea (13% dintre decese la nivel global), urmată de fumat (9%), glicemie crescută (6%), lipsă de activitate fizică (6%) și greutate excesivă sau obezitate (5%).

Ținerea sub control a stresului este, de asemenea, un element din ce în ce mai important de prevenire a bolilor cardio-vasculare. Stresul s-a dovedit a fi, alături de afecțiunile psihice precum depresia, anxietatea sau tulburarea bipolară, motivul principal al apariției bolilor cardiace în rândul tinerilor și adulților,

Toate acestea duc la apariția timpurie a hipertensiunii și, de asemenea, la adoptarea de comportamente mal-adaptative pentru scăderea nivelului de stres sau anxietate, precum consumul băuturilor alcoolice, fumatul, mâncatul în exces, factori de risc cunoscuți pentru bolile cardiace.

Mereu aproape de asteptarile si nevoile pacientilor, Spitalul Providenta  vine in intampinare cu  pachetul gratuit pentru specialitatea cardiologie, doar pe baza biletului de trimitere.

Pacientii asigurati beneficiaza de :

  • consultatie de specialitate,
  • set complet de analize medicale ,
  • electrocardiograma si
  • ecografie cardiaca.

Pentru pacientii neasigurati , am pregatit un pachet de investigatii cardiologice ,cu 15 % reducere , in valoare de 550 lei , care cuprinde :

  • consultatie de specialitate,
  • set complet de analize medicale* ,
  • electrocardiograma si
  • ecografie cardiaca.

Setul complet de analize medicale pentru cardiologie cuprinde:

  • Examen hematologie (hemoleucograma completă);
  • Markeri de inflamație (VSH);
  • Profil diabet (glicemie, hemoglobină glicozilată);
  • Evaluarea funcției renale ( uree, creatinină);
  • Evaluarea funcției hepatice (TGO, TGP, GGT);
  • Evaluarea profilului lipidic (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride);
  • Depistarea infecţiilor urinare (examen complet de urină).
  • Alte analize: creatinkinaza CK - MB, D - Dimeri (Vidas), ionograma serică (Na, K, Cl), TSH (la femei) sau PSA (la bărbați).

 

Pentru programare puteți apela la:

📌 call center - 0232.241.271 și 0730.230.030

 

Nu uitaţi,  este foarte important să avem grijă de inima noastră în fiecare zi.

 

O inimă sănătoasă se insoțeste de bucuria de a trăi!

 

Articol realizat de dr. Dimitriu Nicoleta , medic primar medicină de familie.

 

Surse de informatie:

www.world-heart-federation.org

http://www.cdc.gov/heartdisease/statistics.htm

http://www.world-heart-federation.org/cardiovascular-health/heart-disease/

http://www.healthline.com/health/heart-disease/statistics

http://www.saptamanamedicala.ro/articole/Bolile-cardiovasculare-continua-sa-fie-criminalul-nr-1-in-lume-Specialistii-fac-apel-la-preventia-si-controlul-factorilor-de-risc.html

http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/

http://www.who.int/cardiovascular_diseases/about_cvd/en/