Regimul alimentar în diabet

Alimentele permise in diabetul zaharat

Inca de la inceput trebuie specificat ca niciun aliment nu trebuie complet eliminat, insa persoana care are diabet trebuie sa manance cu moderatie. De asemenea, anumite alimente sunt mai bune, altele mai putin bune si este indicat sa fie consumate rar si in cantitati mici. Mai exact, regimul alimentar in diabetul zaharat trebuie sa fie cat mai apropiat de cel al unei alimentatii echilibrate si sanatoase cu mentiunea ca hidratii de carbon (HC) sau glucidele (G) sa fie cantarite si calculate pe parcursul unei zile.

Alegeri alimentare bune:

  • Cereale integrale: orez brun, fulgi de ovaz, mei,
  • Cartofi dulci copti,
  • Lapte degresat cu 1% grasime, sau iaurt degresat,
  • Branza de vaci cu continut scazut de grasimi,
  • Smantana cu continut scazut de grasimi sau fara grasime,
  • Somonul, tonul sau macrou. Mai mult, pestele gras (somonul, sardinele, macroul si tonul) au rolul de a imbunatati controlul glicemiei, profilul lipidic din sange si se pare ca au rolul de a diminua riscul de boli cardiovasculare datorita continutului de acizi grasi Omega 3.
  • Legumele sunt permise. Astfel, de la fasole pana la linte, toate sunt recomandate, putand fi adaugate in supe si salate. Acestea sunt sarace in grasimi, au putine calorii, ceea ce le face sa fie foarte bune pentru cei cu diabet zaharat. Fibrele incetinesc eliberarea glucozei in sange, prevenind urcarea si scaderea rapida a nivelului de zahar in sange. De asemenea dau senzatia de foame. De exemplu, spanacul, varza, guliile, brocoli au un continut scazut de calorii si carbohidrati si de aceea pot fi consumate cu incredere. In plus, aceste legume sunt si foarte nutritive. De asemenea, acestea contin si vitamine precum vitamina A, B2, B6, C, E si K. Nu trebuie omis ca vitamina A este importanta pentru persoanele care sufera de diabet fiind buna pentru sanatatea vizuala si pentru piele, spanacul este o sursa buna de minerale.
  • Fulgii de ovaz contin fibre solubile care incetinesc absorbtia glucozei din alimente. Acestea scad necesarul de insulina si micsoreaza nivelul colesterolului din sange.
  • Printre fructele cele mai bune in caz de diabet se regasesc: portocalele, grapefruitul, lamaile, toate fiind bogate in fibre solubile si vitamina C, care este un aliat de nadejde in lupta cu diabetul zaharat.
  • Cat mai multe nuci. Numeroase studii au arata ca includerea nucilor in dieta zilnica ajuta la controlul nivelului de glucoza si de lipide din sange.

Totodata, este esential sa se consume carbohidrati sanatosi, pe care ii gasim din abundenta in fructe, legume, cereale integrale, lactate degresate.

Atentie! Consumul zilnic de grasimi trebuie sa fie limitat la 200 de miligrame, iar cel de sare la 2 g de sare pe zi. Trebuie evitate dulciurile, bauturile carbogazoase si indulcite. Cafeaua si ceaiul trebuie sa fie consumate fara zahar sau alte ingrediente adaugate, precum este laptele sau frisca.

Alimente interzise pacientilor cu diabet zaharat

Diabetul zaharat daca nu este controlat poate sa aiba consecinte grave asupra organismului, ducand la instalarea unor complicatii serioase. In cazul pacientului cu diabet zaharat este esential respectarea unui regim de viata echilibrat, un anumit regim in care nu sunt permise excesele alimentare. Practic, alimentatia pacientului cu diabet este alimentatia unui om sanatos.

Atentie! Un consum necontrolat, gresit al unor alimente duce la cresterea nivelului de zahar din sange si insulina si poate favoriza inflamatia, ceea ce poate creste riscul bolilor.

Ce alimente trebuiesc evitate:

  • Faina, painea alba, orezul si pastele sunt alimente prelucrate cu continut ridicat de carbohidrati. Mai mult, sunt studii care au demonstrat ca un consum de paine, pastai si alte alimente rafinate creste semnificativ nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si de tip 2.
  • Zaharul si produsele care contin zaharat, biscuiti, ciocolata, prajituri de la cofetarie, bomboane, halva, inghetata, mierea.
  • Sucurile din comert,
  • Produsele de patiserie, covrigi, placinta, strudel, saratele, napolitane,
  • Fructe uscate,
  • Bauturi alcoolice, acestea pot fi consumat insa ocazional si in canitati mici.
  • Trebuiesc evitate alimentele care contin multe proteine animale. Consumul zilnic de grasimi trebuie sa fie limitat la aproximativ 200 de miligrame.
  • Ceaiul si cafeaua pot sa fie consumate, dara fara zahar sau alte ingrediente precum este laptele, aromele.
  • Fasole, mazare, linte, ciuperci, sfecla,
  • Struguri, smochine, stafide, castane, pepene verde,
  • Nu se vor consuma alimente care contin grasimi saturat si trans. Alimentele bogate in grasimi saturate sunt: carnea grasa, carnatii, produsele lactate care nu sunt degresate. Alimentele care contin grasimi trans sunt: cartofii, alimente preparate prin prajire, chips-uri, popcorn, torturi glazurate.
  • Alimentele sarate trebuiesc excluse sau consumate in cantitati minime. Sare duce la cresterea valorilor tensiunii arteriale, iar pacientul cu diabet zaharat se va afla la risc de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau boli de rinichi.

Atentie la dulciurile pentru diabetici!

Ele sunt benefice daca sunt consumate in cantitati mici. Daca acestea sunt special destinate pacientilor cu diabet zaharat nu inseamna ca pot fi consumate fara limita. Acestea nu contin zahar, dar au fructoza care nu determina cresterea brusca a glicemiei, dar care au posibile efecte asupra profilului glicemic.

 

Sursa info: https://www.diabet-az.ro/alimentele-permise-in-diabetul-zaharat/ 

          https://www.diabet-az.ro/alimente-interzise-pacientilor-cu-diabet-zahar…;